10 10 10 kuralı nedir ?

Ahmet

New member
10 10 10 Kuralı: Farklı Bakış Açılarıyla Çözüm Arayışı

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durumu ele alacağım. Bu durumu anlamamda büyük etkisi olan bir anımı paylaşmak istiyorum. Bir akşam arkadaşım Ali ile birlikteyken, her zamanki gibi derin sohbetlerimize dalmıştık. Konu, ilişkiler ve toplumsal roller üzerine ilerledi. Ali, hayatındaki en önemli prensiplerden birinin “10 10 10 kuralı” olduğunu söyledi. Bu kural, bana ilk başta oldukça sıradan geldi. Ama sonra Ali’nin bu kuralı hayata geçirme biçimini gördükçe, olayın aslında çok daha derin olduğunu fark ettim.

Ali, genellikle hayatındaki sorunları çözme konusunda oldukça stratejik bir yaklaşım sergileyen biri. O zamanlar, bu kuralı dinlerken, aklımda birçok soru belirmeye başladı: Gerçekten işlerimizi sadece sayılarla mı çözmeliyiz? Yoksa bu yaklaşım, insanların duygu ve empati eksikliklerini mi göz ardı eder? Gelin, bu soruları birlikte çözmeye çalışalım.

10 10 10 Kuralının Ne Olduğunu Keşfedin

“10 10 10” kuralı, aslında hayatımıza yön veren basit bir prensiptir. Ali’nin açıklamasıyla şunu söylüyordu: “Bir problemle karşılaştığında, bu sorunun 10 dakika, 10 ay ve 10 yıl sonra nasıl görüneceğini düşün.” Kulağa basit gelse de, bu kural insanların düşünme biçimlerini değiştirebilir. Çünkü zaman, duygusal kararlar alırken çok önemli bir faktördür. Bu kural, anlık bir kriz anında tepki vermek yerine, durumu uzun vadeli bir bakış açısıyla değerlendirmemizi sağlar.

Hikâyede de olduğu gibi, bir sorunla karşılaştığında hemen tepki vermek yerine, her yönüyle değerlendirmek çok daha sağlıklı sonuçlar doğurabilir. Ali’nin hayatına baktığımızda, bu kuralı sadece kişisel ilişkilerde değil, iş hayatında da uyguladığını gördüm. İş yerindeki bir problem hakkında konuştuğunda, hemen çözüm önermiyor; aksine, 10 dakika sonra bu kararın, 10 ay sonra sonuçlarının ve 10 yıl sonra etkilerinin nasıl olacağını düşünüyor.

Erkeklerin Stratejik, Kadınların Empatik Yaklaşımları

Ali ile sohbetimiz ilerledikçe, kadın ve erkeklerin problemlere yaklaşımlarındaki farklılıkları da gözlemlemeye başladık. Ali’nin çözüm odaklı yaklaşımını düşünürken, bir yandan da hayatımdaki farklı kadınları düşünmeye başladım. Kadınlar, her zaman olaylara daha empatik bir gözle bakmayı başarırlar. Özellikle yakın ilişkilerde, bu empatiyi en yoğun şekilde hissederiz.

Bunu, Yasemin adında bir arkadaşım üzerinden örnekle açıklamak istiyorum. Yasemin, bir problem karşısında her zaman, o problemi çözmekten çok, problemin etrafındaki insanları nasıl hissettirdiğine odaklanır. Onun için bir sorunun çözülmesinin yanı sıra, o sorunu yaşayan kişinin duygusal dünyasını anlamak çok daha önemli bir yer tutar.

Mesela, bir akşam Yasemin ile birlikteyken, iş yerindeki bir tartışmayı konuştuk. Yasemin, olayı bir çözüm önerisiyle geçiştirmek yerine, olayın bütün duygusal yönlerine dokunmaya çalıştı. Ne zaman ki ben, çözüm odaklı bir öneri sundum, Yasemin yine bana geri dönüp, “Evet, çözüm önemli ama acaba o kişinin içindeki duygusal yük nasıl hafifletilebilir?” diye sordu.

Bu noktada, 10 10 10 kuralını düşündüğümde, Yasemin’in bakış açısının ne kadar önemli olduğunu fark ettim. Bir problemin, sadece çözümünü değil, çözümün insanlar üzerinde yaratacağı duygusal etkileri de göz önünde bulundurmak, toplumsal ilişkilerde çok daha sağlıklı bir yaklaşım olabilir.

Toplumsal ve Tarihsel Perspektiften 10 10 10 Kuralı

Şimdi biraz da tarihsel bir bakış açısı ile düşünelim. 10 10 10 kuralı aslında, geçmişteki toplumların karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynamış olabilir. Tarihsel olarak bakıldığında, toplumsal yapılar, bireylerin ve grupların karar alırken uzun vadeli düşünmelerini gerektiriyordu. Zaman zaman savaşlar, devrimler, hatta kıtlıklar gibi büyük sorunlar ortaya çıktığında, insanlar hemen tepki vermek yerine, uzun vadeli etkilerini göz önünde bulundurarak hareket etmeye çalışıyorlardı.

Bu anlamda, günümüz toplumunda insanların daha kısa vadeli düşünmesi, zaman zaman toplumsal problemlerin çözümünü zorlaştırabiliyor. Toplumumuzun, hızlı tüketim kültürü ve anlık tatmin isteği, aslında bizi sadece 10 dakika sonrasına odaklanmaya itiyor. Ama bir toplumu ileriye taşıyan, insanları empatik bir şekilde anlayabilen ve çözüm odaklı, stratejik kararlar alabilen bireylerdir.

Peki, 10 10 10 Kuralı Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Hikâyemdeki karakterler üzerinden değerlendirdiğimizde, 10 10 10 kuralının aslında bir denge arayışı sunduğunu görüyoruz. Hem Ali’nin stratejik yaklaşımını hem de Yasemin’in empatik bakış açısını göz önünde bulundurmak, problemleri daha sağlıklı çözmemizi sağlar. Ama ne kadar bu kuralı uygulasak da, hayatın karmaşası, anlık duygusal tepkiler ve toplumsal baskılar, bazen hemen çözüm üretmeye zorlayabiliyor.

Siz de 10 10 10 kuralını hayatta nasıl uyguluyorsunuz? Erkeklerin ve kadınların farklı bakış açıları, problem çözme süreçlerinde ne kadar etkili olabilir? Bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, belki de toplumumuzdaki karar alma süreçlerine dair farklı bir bakış açısı kazandırabilir.

Sonuç olarak, hayatın karmaşıklığında, çözüm odaklı bir yaklaşım kadar empati ve duygusal farkındalık da önemli bir yer tutuyor. Bu dengeyi kurarak, sadece anı değil, geleceği de daha sağlıklı bir şekilde inşa edebiliriz.

Sizce, 10 10 10 kuralı gerçekten insanlar arasındaki farklı bakış açılarını dengelemeyi başarabiliyor mu?