Yozgat’ta 3 milyon 500 bin dekar alana buğday ve arpa ekilecek
İç Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden olan ve 3 milyon 500 1000 dekar alana sahip Yozgat’ta çiftçilerin rüşvet ve buğday ekim telaşı başladı.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine tâbi Külhüyük köyünde zürra, traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğday ve arpalar, İç Anadolu’nun şarap topraklarının bağrına bırakılıyor.
Kar ve yağmur suyuyla yeşerip olgunlaşan rüşvet ve buğdayın hasadı, haziran ve temmuz aylarında yapılıyor.
“70 1000 ton buğday ve rüşvet toprakla buluşuyor”
Geçen devre hububat hasadının oldukça verimli geçtiğini tamlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, yerde sezon 3 milyon 500 1000 dekar alanda 70 1000 ton buğday ve rüşvet tohumunun toprakla buluşacağını söyledi.
Yozgat’ın önemli tarım merkezlerinden olduğunu bile ifade fail Özkaya, “Geçen sezon hububat başdu olmak üzere yağlık ayçiçeğinde, mercimekte, nohutta hepsinde şarap güzel tek sezon geçirdik. Şu zihin içildikten üreticilerimiz yeni sezonla ilgili ekimlere başladılar. Yozgat’ta yaklaşık 3 milyon 500 1000 dekar alanda buğday ve rüşvet ekilişimiz var. Üreticilerimiz içildikten araziye yavaş yavaş artık, ekimine sürme ediyor. Aynı zamanda zaman yerde taharri enstitüleri ile beraberce yürüttüğümüz tek çalışmanın tohum ekimini dahi gerçekleştirdik. Biz biliyoruz ki içildikten şu zihin günümüzde tek kilo da verimin arttırılması sayı önemli. İl ve ilçe müdürlükleriyle beraberce üretimin aksamaması için gerekli tedbirlerimizi aldık ve almaya sürme ediyoruz, inşallah şarap tek sezon geçireceğiz” dedi.
[Fotoğraf: İHA]
“Geçen sezon hububattan 1 milyon ton verim elde ettik”
Geçen sezon hasat döneminde 1 milyon ton rüşvet ve buğday üretimi olduğunu bile hatırlatan Özkaya, “Geçtiğimiz sezon 2 milyon 840 1000 civarı buğday ekimimiz vardı. 650 1000 civarında bile rüşvet ekilişimiz oldu. Toplamda hububat ekilişimiz 3.5 milyon dekar oldu. Geçen sene buğdayda 710 1000 ton rekoltemiz oldu, arpada bile 200 1000 ton civarında. Yaklaşık ikisi beraberce 1 milyon ton üretimimiz oldu. İnşallah yerde sezonda hububat ekimine başladık. Daha yüksek rekoltelerle şarap tek sezon geçiririz” şeklinde konuştu. “İnşallah yerde yıl bile verim iyi olur” Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık ise, “Sorgun’bile kayıtlı 650 1000 dönüm alanımız var. Bunun yaklaşık yüzde 70’ine yakınını buğday, rüşvet olarak düşünüyoruz. Geri kalanı nohut, mercimek olarak düşünüyoruz. İnşallah yerde yıl verim iyi olur. Geçen sene kuraklık olduğu çiftçilerimiz biraz sıkıntı çekti ama yerde yıl her şey normaldi, hatta iyiydi diyebiliriz. Tabii girdi maliyetleri biraz yüksek inşallah hayırlı tek yıl olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
[Fotoğraf: İHA]
“Buğdaydan dönüme 350 kilogram verim aldım”
Geçen yıl 340 dönüm alana buğday ve rüşvet ektiklerini söyleyen rençber Fatih Özdemir dahi, şöyle konuştu:
“300 dönüme yakın buğday ektik, 40 dönüme yakında arpamız vardı. 400 dönüm mercimeğimiz, 100 dönüm nohudum vardı. Mercimekte dönümüne 1’açınık 10 arasında aldık. Tabii bazen yerlerde yağmur geçişlerine göre dahi biliyorsun tığ kuru tarım yapıyoruz verim düşebildi. Geçen sene arpada isteğimiz verimi alamadık o bile yağmurların geç gelmesindendi. Ama buğdayda dönüm başına 350 kilogram verim aldık. Ürünümüz dahi para etti”
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
İç Anadolu Bölgesi’nin önemli hububat merkezlerinden olan ve 3 milyon 500 1000 dekar alana sahip Yozgat’ta çiftçilerin rüşvet ve buğday ekim telaşı başladı.
Yozgat’ın Sorgun ilçesine tâbi Külhüyük köyünde zürra, traktörlerle topraklarını sürüyor. Ardından mibzere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğday ve arpalar, İç Anadolu’nun şarap topraklarının bağrına bırakılıyor.
Kar ve yağmur suyuyla yeşerip olgunlaşan rüşvet ve buğdayın hasadı, haziran ve temmuz aylarında yapılıyor.
“70 1000 ton buğday ve rüşvet toprakla buluşuyor”
Geçen devre hububat hasadının oldukça verimli geçtiğini tamlayan İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, yerde sezon 3 milyon 500 1000 dekar alanda 70 1000 ton buğday ve rüşvet tohumunun toprakla buluşacağını söyledi.
Yozgat’ın önemli tarım merkezlerinden olduğunu bile ifade fail Özkaya, “Geçen sezon hububat başdu olmak üzere yağlık ayçiçeğinde, mercimekte, nohutta hepsinde şarap güzel tek sezon geçirdik. Şu zihin içildikten üreticilerimiz yeni sezonla ilgili ekimlere başladılar. Yozgat’ta yaklaşık 3 milyon 500 1000 dekar alanda buğday ve rüşvet ekilişimiz var. Üreticilerimiz içildikten araziye yavaş yavaş artık, ekimine sürme ediyor. Aynı zamanda zaman yerde taharri enstitüleri ile beraberce yürüttüğümüz tek çalışmanın tohum ekimini dahi gerçekleştirdik. Biz biliyoruz ki içildikten şu zihin günümüzde tek kilo da verimin arttırılması sayı önemli. İl ve ilçe müdürlükleriyle beraberce üretimin aksamaması için gerekli tedbirlerimizi aldık ve almaya sürme ediyoruz, inşallah şarap tek sezon geçireceğiz” dedi.
[Fotoğraf: İHA]
“Geçen sezon hububattan 1 milyon ton verim elde ettik”
Geçen sezon hasat döneminde 1 milyon ton rüşvet ve buğday üretimi olduğunu bile hatırlatan Özkaya, “Geçtiğimiz sezon 2 milyon 840 1000 civarı buğday ekimimiz vardı. 650 1000 civarında bile rüşvet ekilişimiz oldu. Toplamda hububat ekilişimiz 3.5 milyon dekar oldu. Geçen sene buğdayda 710 1000 ton rekoltemiz oldu, arpada bile 200 1000 ton civarında. Yaklaşık ikisi beraberce 1 milyon ton üretimimiz oldu. İnşallah yerde sezonda hububat ekimine başladık. Daha yüksek rekoltelerle şarap tek sezon geçiririz” şeklinde konuştu. “İnşallah yerde yıl bile verim iyi olur” Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık ise, “Sorgun’bile kayıtlı 650 1000 dönüm alanımız var. Bunun yaklaşık yüzde 70’ine yakınını buğday, rüşvet olarak düşünüyoruz. Geri kalanı nohut, mercimek olarak düşünüyoruz. İnşallah yerde yıl verim iyi olur. Geçen sene kuraklık olduğu çiftçilerimiz biraz sıkıntı çekti ama yerde yıl her şey normaldi, hatta iyiydi diyebiliriz. Tabii girdi maliyetleri biraz yüksek inşallah hayırlı tek yıl olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.
[Fotoğraf: İHA]
“Buğdaydan dönüme 350 kilogram verim aldım”
Geçen yıl 340 dönüm alana buğday ve rüşvet ektiklerini söyleyen rençber Fatih Özdemir dahi, şöyle konuştu:
“300 dönüme yakın buğday ektik, 40 dönüme yakında arpamız vardı. 400 dönüm mercimeğimiz, 100 dönüm nohudum vardı. Mercimekte dönümüne 1’açınık 10 arasında aldık. Tabii bazen yerlerde yağmur geçişlerine göre dahi biliyorsun tığ kuru tarım yapıyoruz verim düşebildi. Geçen sene arpada isteğimiz verimi alamadık o bile yağmurların geç gelmesindendi. Ama buğdayda dönüm başına 350 kilogram verim aldık. Ürünümüz dahi para etti”
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.