Yeni haftada ekonomi gündemi yoğun

varilabi

Member
Yeni haftada ekonomi gündemi yoğun
Gelecek hafta salı günü 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle verilecek araya rağmen ekonomi gündemi henüz bile hareketlenecek.


Pazartesi günü, ağustos ayına ilişkin ekonomik güven endeksi malûm olacak. Endeks, temmuz ayında yüzde 0,2 azalarak 93,4 değerini almıştı.


Piyasaların gözü, 31 Ağustos Çarşamba günü açıklanacak yılın ikinci çeyreğine ilişkin nema verisinde olacak. Bu yılın nisan-haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri TÜİK tarafından saat 10.00’bile duyurulacak. Türkiye ekonomisi, geçen yıl yüzde 11, yerde yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyümüştü.


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ilk çeyrekte elde edilen yüzde 7,3’lük nema rakamını anımsatarak, “İkinci çeyrekte bunun bile üzerinde tek nema bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.


İhracat Gaziantep’ten duyurulacak


Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bile ağustos ayına ilişkin geçici hariç ticaret verilerinin 2 Eylül Cuma günü açıklanması bekleniyor.


Dış ticaret verileri, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Gaziantep’te duyurulacak.


İhracat, temmuzda geçen yılın tıpkısı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar abd olurken, en yüksek temmuz ertesi ihracat rakamına ulaşılmıştı. İhracat yerde yılın 7 ayında bile rekor kırmıştı.


Enflasyon 5 Eylül’dahi açıklanacak


TÜİK, 3 Eylül’ün hafta sonuna yatak gelmesi nedeniyle ağustos ertesi enflasyon verilerini 5 Eylül Pazartesi günü duyuracak. Temmuzda tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 79,60, aylık yüzde 2,37, yurt içi üretici fiyat endeksi ise yıllık yüzde 144,61, aylık yüzde 5,17 artmıştı.


Temmuz ayına ilişkin işsizlik rakamları ise 12 Eylül Pazartesi günü malûm olacak. İşsizlik oranı haziranda 0,3 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşmişti.


Merkez Bankasının temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri dahi tıpkısı gün açıklanacak. Cari işlemler hesabı, haziranda 3 milyar 458 milyon abd açık vermişti.


Ekonomik gelişmelerin özel sektör üzerindeki etkileri yönü 13 Eylül Salı günü duyurulacak temmuz ayına ilişkin haftalık endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi üretim endeksi dahi yakından takip edilecek. Sanayi üretimi haziranda yıllık yüzde 8,5, aylık yüzde 1,5 artmıştı.


Ağustos ayına ilişkin merkezi yönetim bütçe gerçekleşmeleri ise 15 Eylül Perşembe günü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulacak. Aynı gün, konut satış istatistikleri dahi malûm olacak.


Gözler, 22 Eylül’dahi toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bile olacak. Kurul, tek hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 14’ten yüzde 13’açınık indirmişti.


Ekonominin yol haritası malûm oluyor


Makro ekonomik göstergelerin yanı sıra, eylülde açıklanması muhtemel ve Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası niteliğini taşıyan OVP’nin ayrıntıları bile yakından takip edilecek. OVP ile 2023-2025 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, nema, ihracat, akan açık gibi temel makro göstergeler dahi sınırlı olacak.


Küresel ve bölgesel sorunların ekonomiye etkilerinin OVP’ye nasıl yansıyacağı ve ekonomi politikalarına ilişkin ilke ve hedefleri nasıl etkileyeceği dahi merakla bekleniyor. OVP ile Orta Vadeli Plan birleştirilirken, sonunda 2023 bütçesine ilişkin temel büyüklükler dahi malûm olacak.


Ekonomi Koordinasyon Kurulunun (EKK) son toplantısının OVP’ye hazırlık çalışmaları ele alınırken, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, OVP’nin eylül ayının başında duyurulacağını açıklamıştı.


Bütçe ve torba yasa teklifi gündemi


Programın açıklanmasıyla, 2023 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar bile hız kazanacak. Bakanlıklar, eylülde yoğun bütçe mesaisinde bulunacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanacak 2023 bütçesi 17 Ekim’dahi TBMM’ye sunulacak.


Ekonomi yönetimi, 1 Ekim’dahi yapılacak açılışının akabinde TBMM’ye sunulacak torba kanun teklifine ilişkin dahi yoğun mesai yürütecek. Ekonomik düzenlemeleri içeren torba kanun teklifinde, az gelirliye dayanak paketi, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili aranjman ile Fiyat İstikrar Komitesi’nin yeniden yapılandırılması gibi konular yer matlûp.


Sosyal konut hamlesi duyurulacak


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bile 13 Eylül’dahi Cumhuriyet tarihinin en yetişkin sosyal konut hamlesinin detaylarını açıklayacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde yürütülecek projeyle vatandaşların, 81 ilde kira öder gibi ev sahibi olması öngörülüyor. Konut, konut arsası ve sanayi sitelerinin yer alacağı projede, gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.