Tarım ihracatında tarihin en yüksek miktarı

varilabi

Member
Tarım ihracatında tarihin en yüksek miktarı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar’ı ziyaret etti, akabinde Valilik’teki “Adıyaman Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”na katıldı.


Tarım ve Orman Bakanlığının 154 1000 sayı çalışanıyla Türkiye’nin en eski bakanlıklarından akraba olduğunu, AK Parti döneminde tarım alanında çevrilme sayılacak adımlar attıklarını tamlayan Kirişci, tarım ülkesi olan Türkiye’nin tek tarım kanununun olmadığını, Atatürk’ün hayatta iken özlemini tanık ve dile getirdiği tarım sigortasını 2005’te kanun olarak çıkarmanın kendilerine nasip olduğunu anlattı.


Lisanslı depoculuktan ziraat odaları kanunlarına kadar pek sayı alanda kadem attıklarını dile getiren Kirişci, tarımsal ihracatta yeni rekorlar kırdıklarını ifade etti. Kirişci, şu değerlendirmeyi yaptı:


“Ülke olarak zaman yılın 8 ayında tarım ürünleri ticaretimiz 21,5 milyar dolara geldi. Bu tarihin en yüksek miktarı. Hatırlayın tığ iktidar olduğumuzda bizim ihracatımız 36 milyar abd, tarım ürünleri ihracatı bile bunun yüzde 10’un biraz üzerinde, 3,7 milyar dolardı. Şimdi tığ biraz zorlasak kendimizi 2002’dahi tarımında içinde yer aldığı tüm Türkiye ihracatına muadil miktar olarak tek ihracatı tek başımıza tarım alanında gerçekleştirebilecek durumdayız. Bu iftihar edilecek tek hâl.”


Bitkisel üretimde üreticilerin en sayı dile getirdiği hususların başında mazot ve gübrenin geldiğini müfit Kirişci, “Biz buğday fiyatını açıkladık 7 1000 450 lira. Bunun maliyetini çıkartırken mazot, gübre, ilaç, tohum gibi eksiksiz girdileri tek tek hesapladık. O gün için ortalaması 4 1000 450 çıkmıştı. Biz üreticinin refahı ve mutluluğu için dikkate alarak önce 7 1000 50 lira dedik sonra 7 1000 450 lira dedik. Dolayısıyla bunu rüşvet, buğday, mısır gibi eksiksiz ürünlerimize böyle fiyat açıklamasında bulunduk. İçinde güncel mazot ve gübre fiyatlarını koyduk.” şeklinde konuştu.


Mazot ve gübre desteği ödemesinin 6 ağrı öne çekilmesi


Bakan Kirişci, 2023’ün Mart ayında ödenmesi planlanan 2022 yılı mazot ve gübre desteği ödemelerinin 6 ağrı öne çekildiğini hatırlatarak şunları söyledi:


“Biz 2023’te ödeyeceğimiz 2022 yılına ilgili desteklerimizi, mazot ve gübre desteklemelerimizi 6 ağrı öne çekip yerde ayın sonunda önümüzdeki ayın başında en geç sizin kendinize ilgili Ziraat Bankası kartlarınıza ayni olarak yükleyeceğiz. Yani sadece mazot ve gübre alabileceksiniz. Çünkü tığ üreticimizin kendilerine vermiş olduğumuz parayı sektör sayılmazsa veya başka tek amaçla kullanmasına rıza göstermeyeceğiz. İstiyoruz ki para tarım sektöründe kullanılsın. Bunun için 6 ağrı öncesinden size verilecek karta ayni olarak yüklenecek. Bu desteği inşallah yerde ayın sonunda sizlere veriyor olacağız. Siz dahi tarlaya giderken ekim için öncesinden mazot ve gübrenizi kartınıza yüklenmiş olacak olan krediden kullanmış olacaksınız. Ziraat Bankası olarak verdiğimiz kredi var. Sübvansiyonlu krediler. Bunların tek kısmı 0 faizli. Bu kredilerin limiti 100 1000 liraydı. Bunların limitini dahi 200 1000 liraya çıkartıp bunun bile yüzde 50’sini sadece mazot ve gübre alımında kullanmanızı sağlayacağız. Bunu bile kısa sürede hayata geçireceğiz. Hububatta dekar başına 22 lira mazot ve 20 liralık gübre desteği vardı. Şimdi 22 liralık mazot desteğini 75 liraya, 20 liralık gübreyi 46 liraya çıkartıyoruz. Böylelikle dekar başına olan desteğimizi 121 liraya çıkarmış oluyoruz. Üreticinin sesine kulak vererek gereğini yaptık.”


Sözleşmeli üretim modeli


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sözleşmeli üretim modelini hayata geçireceklerini, üretenle talep edenin tek araya geleceğini, tarafların hukukunun gözetileceğini, her iki tarafı bile koruyan, kollayan, yaptırımları olan tek uygulama olacağını anlattı. Bakan Kirişci, şöyle konuştu:


“Bunu sayı önemsiyoruz zira yerde herhangi tek uygulama olumsuzlama. 1 Ekim’dahi Gazi Meclis’açınık sunacağız. Bu ve bu nitelik bazen az mevzuat henüz var onların yasalaşmasını inşallah bekliyoruz. 1 Ekim’i transit 6 Eylül’dahi Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeli besicilik projesini hayata geçirdik. Burada özellikle yetişkin başdu Et Süt Kurumumuz kendi ihtiyacı olan besileri, hayvanları yetiştirecek olan üreticilerle sözleşme yapacak ve burada oluşturulacak komisyonlar, üretimin aylık maliyetlerini çıkaracak. Yani ‘yok yem fiyatları attı, yok mazot fiyatı attı’ gibi böyle her iki tarafı bile rahatsız fail veya onların çıkarlarını zedeleyen konuşmalar bile ortadan kalkmış olacak. Belirlenen maliyete göre çiftçinin refahı bile dikkate alınarak hem kurum hem dahi fiyat garantisi verilecek. Böylelikle üreticimiz yaklaşık 5 yıl süreyle kendi planlamasını yapabilecek duruma gelecek.”


Kirişci, 2005 yılında Meclis’te Tarım Sigortası Kanunu çıkarttıklarını, bununla yetinmeyip tarım sigortasında yeni tek poliçe ortaya koyduklarını belirterek “Arzuladığınız geliri garanti fail tek poliçe uygulaması devreye girmiş olacak. 2023 yılında tüm Türkiye’dahi uygulanacak. Hali hazırda Konya’bile pilot olarak uygulanıyor ve primin yüzde 60’ını mevki olarak tığ ödüyoruz ve tığ karşılıyoruz. Dolayısıyla yerde bile çiftçilerimiz namına son basamak oldukça modern tek uygulama.” dedi.


Sigortadan henüz fazla yararlanılması gerektiğine değinen Kirişci, sigorta poliçelerine mevki olarak dayanak verdiklerini ve çiftçilerin 72 milyon liralık zarar ziyanlarının bile sonunda karışlandığını kaydetti. Boş kalan alanları üretime kazandırmayı planladıklarını nâkil Kirişci, şunları kaydetti:


“Düşünün tek şehir, eksiksiz ihtiyaçlarını başka şehirlerden temin etmeye çalışıyor. Düşünün tek ülkeyi ihtiyaçlarını haricen ithal etmeye çalışıyor. Bunların hiçbiri kabul edilebilir olumsuzlama. İklimin elverdiği ölçüde her ilin asgari kendi ihtiyacı olan ürünleri üretmesini sağlamamız lazım. Biz bu kent tarımı gıyaben veriyoruz. Özellikle jeotermal kaynakların olduğu yerlerde serada üretimi teşvik edeceğiz. Böylelikle buranın ihtiyacı olan yaz veya kış, üretimi yapıp, domatesi, salatalığı biberi, burada Adıyaman halkına yediriyor olacağız. Böylelikle Antalya’dan 900 kilometre uzaktan nakledilen domateste tazelik kalmıyor, lojistik maliyetleri üst düzeyde, üçüncüsü susturucu emisyonuyla çevreye zarar veriyorsunuz, insanları yerinde istihdam etmemiş, Antalya’daki üreticiyi desteklemiş oluyorsunuz. Arz güvenliği denilen il düzeyindeki güvenliğinizi dahi riske etmiş oluyorsunuz. Bütün bunların hepsinin sağlanması namına önce İzmir Dikili’dahi henüz sonra Nevşehir’dahi, son olarak bile Ağrı’bile. Sıfırın altında 35 derecede domatesin yetiştirildiğini ve sadece kendi ihtiyaçlarının olumsuzlama tıpkısı zamanda yurt dışına ihracatın gerçekleştirildiğini göreceğiz. Biz bu kent tarımı gıyaben veriyoruz.”


Sertifikalı tohumda bile önemli rütbe sağlandığını dile getiren Kirişci, “Artık Türkiye tohumluk üretiminde öyle tek noktaya geldi ki 2021 yılında 1 milyon 324 1000 tona ulaştı ve 117 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu tohumların yüzde 96’sını bile yerli olarak yerde ülkede üretiyoruz. Bu yıl buğday, rüşvet, buğdaygillerden, yulaf ve çeltik için geçtiğimiz yıl dekar başına 24 lira olan sertifikalı tohum desteğini dahi 50 liraya çıkardık. Hayırlı uğurlu olsun.” İfadelerini kullandı.


Adıyaman’a 20 yılda 9 milyar liralık gerek tarımsal gerek yatırım noktasında destekler sağladıklarını nâkil Bakan Kirişci, kentin su ve sulama meselesini yatırımlarla yetişkin ölçüde fek gayretinde olduklarını kaydetti.


Programa, AK Parti Adıyaman milletvekilleri Ahmet Aydın, İbrahim Halil Fırat ve sektör temsilciler katıldı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.