Tahıl vurguncuları: 4 global şirketten insafsız kâr

Emekli

New member
Tahıl vurguncuları: 4 global şirketten insafsız kârRusya’nın Ukrayna’yı işgali ve kuraklık yüzünden dünyanın dört bir köşesinde besin krizi baş gösterirken, dünya tahıl piyasasını yıllardır denetim eden 4 büyük milletlerarası şirket, gelirlerinde son devirde rekor artış sağladı. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine nazaran, The Archer-Daniels, Midland Company, Bunge, Cargill ve Louis Dreyfus isimli şirketler global tahıl ticaretinin yüzde 70 ila 90’ını denetim ediyor. En az 2024 yılına kadar talebin arzı geçmesini öngoren bu şirketler, önümüzdeki iki yıl ortasında daha yüksek satışlar ve gelirler elde etmeyi planlıyor.

Birleşmiş Milletler Yoksullukla Uğraş Özel Raportörü Olivier De Schutter, milletlerarası tahıl şirketlerine yönelik, “Tahıl devlerinin ne yaptığına bakmalıyız. Krizi önlemek için ne yaptıkları ve artık ne yapabilecekleri konusunda onları sorgulamalıyız” tabirini kullandı.

Cargill, 31 Mayıs’ta sona eren yıl için gelirlerini yüzde 23 artırarak, 165 milyar dolara çıkardı. Archer-Daniels-Midland şirketi, yılın ikinci çeyreğinde tarihinin en yüksek kârına ulaştı. Bunge şirketi, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın ikinci çeyreğine oranla gelirlerini yüzde 17 artırdı. Louis Dreyfus ise 2021 yılında bundan evvelki yıla oranla kârını yüzde 80 artırdığını deklare etti.

345 milyon tehdit altında

Dünya Besin Programı (WFP), dünyada 2019 yılından bu yana akut besin güvensizliği çekenlerin sayısının iki misli artarak 345 milyona çıktığı ikazında bulundu. Kovid-19 salgını, global ısınma ve çatışmalar, akut besin güvensizliğinin artmasının en değerli niçinleri içinde gösteriliyor. WFP Bölge Müdürü Corinne Fleischer, Reuters’e yaptığı açıklamada, salgın öncesi 135 milyon kişinin akut besin güvensizliğinin kurbanı olduğunu belirterek, bu sayının global ısınma ve çatışmalarla bir arada süratle yükseldiği ve daha fazla artmasından tasa duyulduğu ihtarında bulundu. Etraf faktörleri ve bunun getirdiği kuraklık kararı ortaya çıkan besin krizinin, çatışmaları körüklediği ve kitlesel göçü de tetiklediği biliniyor.