Tahıl koridoru kapsamında Ukrayna’dan toplam 354 gemi hareket etti

varilabi

Member
Tahıl koridoru kapsamında Ukrayna’dan toplam 354 gemi hareket etti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sürecinde materyalizm gıda krizinin yaşandığını anımsatarak, Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürüttüğü muvaffakiyetli mesleği sonucunda krizin aşıldığını ve tahıl koridorunun oluşturulduğunu ifade etti.


“13 farklı tür yük taşındı”


Tahıl koridoru kapsamında, 1 Ağustos-18 Ekim tarihlerinde toplam 354 geminin Ukrayna’nın Odessa, Chornomorsk ve Yuzhne şehirlerindeki limanlardan yüklü olarak hareket ettiğini ihbarcı Karaismailoğlu, “Gemiler ile rüşvet, buğday, soya, birleşikgillerden küspesi, buğday kepeği, baklagillerden, birleşikgillerden çekirdeği, işlenmiş karışık gıda, şeker pancarı, ayçiçek yağı, kanola tohumu, mısır ve soya yağı olmak üzere 13 farklı tür yük taşındı.” sınamak paylaştı.


“354 geminin 119’u, yüklerini Türkiye limanlarına getirdi”


Karaismailoğlu, 354 geminin 135’inin Türk bayraklı, sahipli veya işletenli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


“354 geminin 119’u, yüklerini Türkiye limanlarına getirdi. Diğerleri ise Almanya, Bangladeş, Belçika, Bulgaristan, Cezayir, Cibuti, Çin, Endonezya, Etiyopya, Fransa, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İran, İrlanda, İspanya, İsrail, İtalya, Kenya, Libya, Lübnan, Mısır, Pakistan, Portekiz, Romanya, Somali, Sudan, Tunus, Vietnam ve Yunanistan’a götürdü. Bugüne kadar taşınan toplam yük miktarı 7 milyon 860 1000 tonu aştı. Türkiye limanlarına gelen gemilerin taşıdığı toplam yük ise 1 milyon 294 1000 706 ton oldu. Toplam yükün yaklaşık yüzde 17’si Türkiye limanlarına geldi. Türkiye limanlarına, rüşvet, birleşikgillerden çekirdeği, birleşikgillerden küspesi, ayçiçek yağı, baklagillerden, buğday, buğday kepeği, işlenmiş karışık gıda, mısır, soya, kanola tohumu ve soya fasulyesi yükleri getirildi. Yüklerin yüzde 13’ü Afrika’ya, yüzde 23’ü Asya’ya, yüzde 47’si Avrupa’ya taşındı. Türkiye hariç en fazla yük Avrupa kıtasında İspanya, İtalya ve Hollanda’ya taşındı.”


Mahsur kalan Türk bayraklı veya sahipli gemi bulunmuyor


Bakan Karaismailoğlu, 354 geminin 31’inin 24 Şubat’tan itibaren mahsur kalan gemilerden oluştuğunu ifade ederek, diğerlerinin ise, tahıl koridorunun açılmasından sonra Ukrayna’dan yüklemesini yaparak geri dönenler olduğunu ifade etti. 24 Şubat’tan yerde yana limanlarda mahsur kalan 8 Türk bayraklı veya sahipli geminin tamamının limanlardan hareket ettiğini tamlayan Karaismailoğlu, yerde limanlarda mahsur kalan Türk bayraklı veya sahipli geminin bulunmadığını kaydetti.


Ukrayna’nın Yuzhne, Chornomorsk ve Odessa şehirlerindeki limanlara, savaş durumundan ve tahıl koridoru açıldıktan sonra ilk kez gitmek üzere, şu ana kadar toplam 386 geminin İstanbul’bile “müşterek merkez” tarafından denetlendiğini veya denetimlerin planlamaya alındığını ifade fail Karaismailoğlu, “386 gemiden 363’ü denetlenirken, denetlenen gemilerin 142’si Türk işletenlidir.” sınamak paylaştı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.