Siirt fıstığında üretim alanı 20 yılda 10 kat arttı

varilabi

Member
Siirt fıstığında üretim alanı 20 yılda 10 kat arttı
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 20 kişilik ekip, hasat öncesi fıstık bahçelerinde rekolte tahmin çalışması yaptı.

Devlet desteğiyle 20 yıl önce hayata geçirilen projeler ve yöre çiftçisinin üretime yönlendirilmesiyle Siirt’te fıstık üretim alanı 400 1000 dekara ulaştı.

Geçen yıl 26 1000 500 ton rekolte

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, bazen yerlerde ürünün sayı bazen yerlerde rengi olmasına rağmen geçen yıla oranla henüz yüksek tek rekolte beklentisi içinde olduklarını söyledi.

Siirt fıstığının il ekonomisine katkı sağlayan önemli tek tarımsal ürün olduğunu tamlayan Demirhan, 2002’dahi 40 1000 dekar olan tarımsal arazinin, Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilik ve türlü kuruluşların verdiği destekle 400 1000 dekarı aştığını kaydetti.

TÜİK’in 2021 verilerine göre Siirt fıstığı rekoltesinin 26 1000 500 ton olduğunu kaydeden Demirhan, “Bu yıl il genelinde henüz yüksek tek verim alacağımızı, arazide yaptığımız icraat sonucu gözlemlemekteyiz.” dedi.

Erken hasat yapılmaması uyarısı

Üreticilerden toprak bazlı şikayetler alındığını, yapılan incelemelerde lokal bazlı sıkıntıların ilkbahar aylarında yaşanan mevsimsel değişikliklerden kaynaklandığını dile getiren Demirhan, şöyle sürme etti:

“Bölge genelinde giysi ve dolmuş görüldü. Tüm yerde olumsuzluklara rağmen Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’te fıstık yoğunluğu mevcut. Gaziantep ve Siirt fıstığının avantajlı akıllandırma ihracat kapısının açık bulunmasıdır. Fıstığa yönelik yurt sayılmazsa yoğun tek talep bulunmaktadır. Geçen yıl yaşanan giysi ve dolmuş Siirt’in tüm genelini kapsamıyor. En önemli hedefimiz Siirt fıstığında mümkün olduğunca açık yerlerde bahçeleri sulamaya açmaktır. Sulama şartlarını sağlayabilirsek mevcut kuru şartlardan 3-4 kat fazla verim alabileceğiz. Siirt fıstığında üretim hedefimiz önümüzdeki yıllarda 100 1000 tonu tükenmek.”

Üreticilere erken hasat yapmamaları uyarısında bağcıklı Demirhan, güvenlik güçlerince kırılan tedbirler neticesinde bağlardaki sorunların asgariye indirildiğini aktardı.

Demirhan, gerçek aroma ve dönemine gelmeden fıstığın hasat edilmesinin kalite ve verimini düşüreceğine dikkati çekti.

Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Seven dahi fıstık rekoltesini sınırlamak üzere oluşturulan komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.

İl ekonomisine önemli katma üstün sağlayan Siirt fıstığında, eylül ayının ortalarına gerçek başlanacak hasadın heyecanı yaşanıyor.

Çalışmaların merkez ve tüm ilçelerde, esas kırılan fıstık bahçelerinde 7 ekip tarafından yapıldığını ifade fail Seven, şöyle sürme etti:

“Teknik ekibimiz görevlendirildi. Yetişkin ağaçlarda verimi ölçtük. Referans olarak tek kol tespit ediliyor ve henüz sonra yerde ağaçtaki ürün miktarı hesaplanıyor. Bunu ilmî tekniklerle yapıyoruz. Hesaplamayı yaptıktan sonra ağaca puan veriyoruz. Bahçedeki ağaçlar yerde şekilde sayılıyor. Böylece rekoltesini çıkarıyoruz.”

“İyi tek rekolte bekliyorum”

Deyr bölgesi üreticilerinden 70 yaşındaki Taceddin Varola bile bölgeye ve ağaca göre fıstıkta verimin tadil gösterdiğini söyledi.

Uzun yıllar üreticilik yaptığını dile getiren Varola, şöyle sürme etti:

“Geçen sene iyi verim aldık. Bu yıl bölgeye göre üretim değişiyor. Bazı bölgelerde ağaçlarda iyi verim var bazen ağaçlarda rengi. Hatta bahçemde yan yana iki ağaç isteklendirmek verim var diğerinde yok. Bazı ağaçlar geç olgunlaştı. Yine dahi iyi tek rekolte bekliyorum.”

Üretici Taceddin Dayanan bile emeklerinin karşılığını önümüzdeki günlerde matlûp olmaktan dolay mutlu olduklarını anlattı.

Fıstığın sayı sayıda ailenin geçim kaynağı haline geldiğini tamlayan Dayanan, “Önceki yıllarda kuraklığın verdiği sıkıntıdan dolay yerde yıl rekolte bölgeye göre değişiyor. Beklentileri karşılayacak.” niteleyerek konuştu.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.