Şeriattan daha sonra birinci yabancı sinema gösterimi: ‘Cevizağacı’ İran sinemasında

M4R14

New member
Şeriattan daha sonra birinci yabancı sinema gösterimi: ‘Cevizağacı’ İran sinemasındaYönetmenliğini Faysal Shalbukil‘ın yaptığı Türkiye-İran ortak imali “Ceviz Ağacı” sinemasının galası İran’ın başşehri Tahran’da yapıldı. Başrollerinde Serdar Orçin, Sezin Akbaşoğulları, Kübra Kip, Mert Yavuzcan, Şebnem Dilligil ve Rıza Akın‘ın yer aldığı, Türkiye-İran ortak üretimi sinemanın galasına, sinema takımı ve başrol oyuncuları ile Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, İranlı direktör Mecid Mecidi, biroldukça ünlü yerli oyuncu ve sinemasever katıldı.

İran’da sinema üzerine mastır yaptığını ve İranlı biroldukca sanatçı ile tanıştığını söyleyen direktör Faysal Shalbukil, “Onlarla çalışmak arzusundaydım. Farabi’ye müracaat yaptık ve Farabi birinci kez bir Türk sinemasına ortak üretim takviyesi verdi” diye konuştu.

Devrimden daha sonra bir ilk

Shalbukil, bu sinemanın Türkiye ile İran içinde yapılmış birinci ortak imal olduğunu kaydederek, “Bunun yanı sıra İran’da ihtilalden daha sonra 43 yılın akabinde İran sinemalarında birinci kere Türkçe konuşulan bir sinema vizyona girmiş olacak. Bunun müsaadesini almak fazlaca sıkıntı oldu. İranlı seyirciler birinci kez Türk imali bir sineması perdede 2 hafta boyunca izleyecekler” dedi.

20’ye yakın mükafatla döndü

İran’dan güzel bir geri dönüş alacaklarına inandığını tabir eden Shalbukil, ilerde yeni eserler ortaya çıkacağını ümit ettiğini kelamlarına ekledi. Oyuncu Serdar Orçin de “Ceviz Ağacı” sinemasının yaklaşık iki yıldır dünyada inanılmaz bir seyahate çıktığını ve 20’ye yakın mükafatla döndüğünü aktardı.

İran’da 43 yılın akabinde birinci kez yabancı bir sinemanın vizyona girdiğini aktaran Orçin, bunun Ceviz Ağacı sineması olmasından dolayı keyifli olduğunu söylemiş oldu. Orçin, İran’a gelmek ve buradaki seyirciyle buluşmanın kendileri için heyecan verici olduğunu tabir ederek, “Bunun bir açılış olmasını yürekten diliyorum. Biz İran sinemalarına son senelerda ne kadar meftun olduysak İran halkının da bizim sinemalarımızı izlemesini istek ederim sözlerini kullandı.

Filmin oyuncularından Kübra Kip ise, “Öncelikle İran’da uzun vakitten daha sonra gösterimi yapılacak birinci yabancı sinema olduğunu öğrendim. Birincisi gerçekleştiriyor olmak hayli hoş ve umarım devamı gelir diye düşünüyorum” biçiminde konuştu.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs ise bu çeşit kültürel faaliyetleri önemsediklerini, bilhassa sinemanın kültürel yakınlaşma ve etkileşim açısından tesirli olduğunu söz etti.

Sinemanın insanları birleştiren, ülkeler içindeki bağları arttıran, farklı insanların birbirini tanımasını sağlayan değerli bir aracı rolü gördüğünü söyleyen Örs, Ceviz Ağacı sinemasının büyük bir muvaffakiyete ulaşacağını kestirim ettiğini kelamlarına ekledi.

Cevizağacı’nın ödülleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TRT’nin üretim dayanağı sunduğu sinema, ortalarında 14. Hamilton New York Sinema Şenliği, 27. Adana Sinema Şenliği, Torino Underground Sinema Şenliği, Balkan Panorama Sinema Şenliği, 6. Londra Kent Mükafatları Şenliği’nin olduğu fazlaca sayıda şenlikten 20’ye yakın mükafatla döndü.

İran’daki biroldukca sinema salonunda Farsça alt yazı ile izleyiciyle buluşacak olan Ceviz Ağacı sinemasının konusu ise şu biçimde: “Biroldukça açıdan silik ve pasif bir karakteri olan edebiyat öğretmeni Hayati, karısı tarafınca hor görülüp terkedilir. bir süre daha sonra ataerkil özellikteki kasabada kimliği belirlenemeyen bir bayan cesedi bulunur. Hayati cesedin karısına ilişkin olduğunu tez edip diğerinin işlediği cinayeti üstlenir. Pekala lakin işlemediği bir cinayeti niye üstlenir insan? Sinema bu sorunun peşinde insanın en gizli, en gölgede kalmış, derin taraflarını aydınlatmaya çalışırken tutunamayış, bayan cinayetleri, şiddetin binbir yüzü, edebiyat, tutkular ve pişmanlıklar üzere uğraklarıyla dünya yüzünde erdemli bir insan olmanın imkanını sorguluyor.”