S-300’lerle düşmanca hareket: Taciz kayıtları NATO’ya sunulacak

Emekli

New member
S-300’lerle düşmanca hareket: Taciz kayıtları NATO’ya sunulacakTürkiye’ye S-400 yaptırımı uygularken, Yunanistan’ın S-300’lerini ‘aktif değil hangarda’ diyerek görmezden gelen ABD ve AB, üzücü yakalandı. Girit’te konuşlu Rus imali Yunan S-300’leri, Türk jetlerini radar kilidi atarak taciz etti. Ankara, NATO Angajman Kuralları’na göre “düşmanca hareket” sayılan teşebbüsü, kayıtları ile ittifakın gündemine taşıyacak.



ULUSLAR ORTASI SAHADA

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı F-16’lar, 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz’de nazaranv uçuşuna çıktı. Jetler Rodos Adası batısında uluslar ortası hava alanında 10 bin feet yükseklikte seyrederken Yunanistan’ın tacizine maruz kaldı. Girit Adası’nda konuşlu Yunanistan’a ilişkin Rus imali S-300 hava savunma sisteminden Türk jetlerine radar kilidi atıldı. Türk jetleri tacize karşın planlı vazifelerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.


BATARYALAR AKTİF

Bu taciz, ABD ve Avrupa’nın ikiyüzlülüğünü de ortaya resmen koydu. S-400 sistemi aldığı için Türkiye’ye yaptırım sonucu alan ABD ve Avrupa, Yunanistan’ın Rus imali S-300’leri gündeme gelince, ‘sistemlerin hangarda olduğunu, aktive edilmediğini’ sav etmişti. 23 Ağustos’ta Türk F-16’larına yerden havaya füze kilidi atılması, Yunanistan’ın kelam konusu S-300 bataryalarını etkin olarak kullandığını da ortaya koydu.

İKİYÜZLÜ POLİTİKA

Taciz, Ankara’yı harekete geçirdi. NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kuralları’na göre “düşmanca hareket” sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın müttefiklik prensiplerine muhalif davrandığı, Batı ülkelerinin de bu bahiste çift taraflı siyaset sergilediği değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha aktif hale getirmek niyetiyle S-400 sistemi tedarik etmesinin akabinde birtakım NATO ülkeleri ve ABD tarafınca gösterilen hali hatırlatan kaynaklar, Yunanistan’ın kelam konusu sistemin bundan evvelki versiyonunu 23 yıl evvel tedarik ettiğine dikkati çekti.

1 HAFTA EVVEL TACİZ

Bu ortada Yunanistan Ege’de bakılırsav yapan uçaklarımızı geçtiğimiz hafta da savaş uçakları ile taciz etmişti. Askeri kaynaklardan yapılan açıklama bir NATO bakılırsavini yerine getiren Türk savaş uçaklarının misyonunu engellemek üzere şuurlu biçimde radar kilidi attıkları belirtilmişti. Yunanistan tarafınca yapılan bu tacizin, NATO’nun faaliyetlerini amaç alan bir teşebbüs olduğuna dikkati çekilerek, Yunanistan’ın, Türkiye’yi taciz edebilmek ismine NATO nazaranvlerini bile riske atmaktan geri durmadığı vurgulanmıştı.

2013’te aktive edildi

Yunanistan’ın Akdeniz’deki Girit Adası’na konuşlandırdığı S-300 hava savunma sistemleri aslında 1997 yılında Güney Kıbrıs tarafınca, Rusya’dan satın alınmıştı. ABD ve Türkiye’nin reaksiyonlarının akabinde S-300’ler Yunanistan’a satılarak Girit Adası’na yerleştirildi. 80 mil menzilli 4 sistem ve 8 fırlatma rampasından oluşan ekipmanlar, 15 yıl Girit Adası’nda bekletildikten daha sonra modernize edilmiş, 2013 yılında bir tatbikatta Yunanistan tarafınca fiilen kullanılmıştı. Türkiye S-400 alınca, Yunanistan’daki sistemlerin çalıştırılmadığı, hangarda olduğu tez edilmişti.

Taciz kayıtları NATO’ya sunulacak

Yeni Şafak’a konuşan üst seviye güvenlik kaynağı, tacizin hem ABD, tıpkı vakitte NATO ile yapılan toplantılarda gündeme getirileceğini söylemiş oldu. Uçakların kayıt özelliği olduğunu ve tacizin kayıtları olduğunu belirten kaynak, kanıtların ilgili kurumlara sunulacağını vurguladı. Kaynak, şu sözleri kullandı: “Bize S-400 için baskı yapıyorlar, lakin Yunanistan S-300’leri aktif olarak kullanıyor. Gündeme getirdiğimizde ‘Kullanılmıyor, hangarlarda tutuluyor, yalnızca tatbikatlarda kullanılıyor’ diyorlardı fakat onun yanlışsız olmadığı ortaya çıktı. Bize Rus imali silah kullanamazsınız denilirken, Yunanistan Rus üretimi sistemle NATO üyesi bir ülkenin uçaklarını kilitle taciz ediyor. Pekala Türkiye’nin aldığı S-400’ler F-35’leri etkiliyor da S-300’ler etkilemiyor mu? Bu ikili standardı ortaya koyuyor. Yunanistan’a da CAATSA uygulaması, F-35 verilmemesi lazım. Bakalım NATO ne diyecek bu duruma.”