Piyasa Bülteni: Konut kesiminde stagflasyon riski artıyor

amazing

New member
Piyasa Bülteni: Konut kesiminde stagflasyon riski artıyor Küresel mali piyasalarda ABD enflasyon bilgileri akabinde yaşanan optimistlik rüzgârı, dün prestijiyle ivme kaybetmeye başladı. Bunun gerisinde NATO üyesi Polonya’ya düşen füzenin de tesiri olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Yapılan açıklamada, Polonya’ya düşen füzenin Ukrayna’nın hava savunması tarafınca fırlatılan bir füze olduğu ve bir Rus saldırısı olmadığının anlaşılması ve savaşın sonun ötesine sıçrayabileceğine dair memleketler arası kaygıların hafifçelemesine karşın, jeopolitik risk algısının bir nebze de olsun bozulduğunu kabul etmek gerekiyor.

Bunun yanı sıra, peş peşe açıklanan ve olumlu tarafta kümelenen makro dataların akabinde dün ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin beklentilerden daha güçlü gelimesi, öte yandan şirket finansallarının ise zayıf tarafta kalması, piyasaların istikamet tayininde ‘bocalamasına’ niye oluyor. Perakende devi Target’in tatil periyodu satışlarında sürpriz bir düşüş kestiriminde bulunarak, artan enflasyonu ve tüketici harcamalarındaki “dramatik değişiklikleri” ön plana çıkarması ile geceyi %13 gerilerken, ABD borsalarını da aşağıya çekti.

Hisse senedi piyasalarında yatırımcıların başı pek de net değil. Kripto para piyasasında yaşanan FTX zelzelesi akabinde artçı sarsıntılar devam ederken, altının ons fiyatı ise bakılırsaceli olarak 1,770 dolar düzeylerinde yatay ve dar bir bantta kalmaya devam ediyor. Teknik mânâda 1,685 dolar düzeyindeki direnci ivmeli bir biçimde aşan altında yükselişin 1,850 dolar düzeyine hakikat devam etmesini ihtimaller dâhilinde görüyoruz. Risk iştahını daha bir yakından takip eden gümüşte ise 22 dolar düzeyi geçilmeden ‘yükseliş’ için çabucak hemen erken olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 düzeyinde çakılı defans oynamaya devam etse de, altının ons fiyatının üst hareketlenmesi ile gram altın 1,068 TL düzeyini test ederek tüm vakit içinderın yeni doruğunu bir adım daha üste taşıdı.

USDTRY kuru kamunun da takviyesi ile yerinde sayarken, pariteler cephesinde devam eden yükselişin de yardımı ile Türk Lirası sepet bazında (1/2 usdtry + 1/2 eurtry) 19,00 düzeyine yükselerek tüm vakit içinderın tepesinin kıyısına kadar geldi. EURUSD paritesinde optimist havanın ağır basması durumunda, üstte 1,0570 düzeyine kadar yükseliş isteğinin korunabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar USDTRY kuru 18,61 düzeyinde sabit kalsa da, dün EURTRY kuru 19,35-19,45 düzeylerinde süreç gorerek meşhur 20 Aralık 2021 gününden daha sonra en yüksek seviyeyi test etti. EURTRY kurunda riski üst istikametli görmeye devam ediyoruz.

Hisse senedi cephesinde ise enflasyondan kaçan yatırımcıların üste taşıdığı endeks dün gün ortasında kaydettiği şaşalı yükselişini gün sonuna kadar sürdüremedi. Bir orta %7 yükselen bankacılık endeksi günü %2,9 üstte tamamlarken, ana endeks kazanımlarını koruyamayarak günü yatay tamamladı. Borsada yükseliş isteğinin art planında yatay dinamiği anlamakla bir arada, yatırımcıların ‘coşkuya’ katılırken dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek isteriz.

İngiltere’de dün açıklanan TÜFE enflasyonu beklentiyi de aşarak 41 yılın en yüksek düzeyi olan %11,1’e yükseldi. Enflasyonun sürat kesmemesi, İngiltere Merkez Bankası üstündeki faiz oranlarını tekrar yükseltmesi için baskıyı artırdı. Güç fiyatlarının bariz bir rol oynadığını görüyoruz. Maliye bakanı Jeremy Hunt, kendisinin ve Başbakan Rishi Sunak’ın yatırımcı inancını bir daha tesis etmek ismine harcamaları kısıp vergileri artırarak İngiltere’nin başarısız “Trussonomics” deneyini bugün tarihe ‘gömeceğini’ açıkadı. Sterlin dolar karşısında son günlerde 1,1850 – 1,1950 bandında sıkışırken, GBPTRY kuru ise 22 düzeyinin üzerine yerleşerek tüm vakit içinderın en yüksek haftalık kapanışına imza atacak üzere görünüyor.

İçeride ise, dün açıklanan konut kesimine yönelik datalar Türkiye iktisadında ivme kaybının arttığına ait argümanı kuvvetlendirdi. TÜİK datalarına nazaran Ekim’de konut satışları yıllık bazda %25,3 azalarak 102,700 adet oldu. Kredi musluğunun kısılması ve satın alma gücünde yaşanan erozyon bunda tesirli oldu. Öte yandan, TCMB datalarına göre, Eylül ayında konut fiyat endeksi bundan evvelki aya göre %4,9 artış kaydetti. Açık bir biçimde, aylık bazda konut satışları yavaşlıyor. Yıllık bazda nominal değişim %189 olurken, enflasyondan arındırdığımızda ise gerçek bazda artış %58 olarak gerçekleşti. Matematiği TÜFE yerine ÜFE’yi baz alarak yaparsak gerçek değişim %15 üzere çok hudutlu bir biçimde artış kaydettiğin de not etmek gerekiyor. Türkiye genelinde medyan ünite fiyat m2 bazında 15,863 TL’ye ulaşırken, bu sayı İstanbul’da 25,715 TL, Ankara’da 11,324 TL; İzmir’de ise 18,761 TL olduğunu görüyoruz. Biraz daha sıradan bir yaklaşımla, İstanbul’da 120m2 dairenin fiyatı 3 mio TL’yi aştı!

ABD borsaları geceyi Target’in perakende dalında zayıf görünüme işaret etmesiyle ekside tamamladı. Risk iştahı denince akla birinci gelen teknoloji borsası Nasdaq %1,6 gerilerken, yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları da risk iştahının azalması ile kırmızılara bürünmüş. Son devirlerin flaş ismi Hong Kong borsası Hang Seng %2,5 gerilerken, gösterge endeks Tokyo borsası %0,4 aşağıda süreç görüyor. ABD borsalarının vadeli süreçlerinde ise yatay bir başlangıç görüyoruz.

ABD orta seçim neticelerina göre Demokratlar Senatodaki üstünlüklerini korurken, Cumhuriyetçiler ise Temsilciler Meclisi’nde burun farklı ile de olsa denetimi ele geçirdi. Mali piyasaların gündemi bugün pek sakin görünüyor. İçeride ise her hafta olduğu üzere haftalık para ve banka istatistiklerini takip edeceğiz.

iktisatbank.com