Paris’in kalbi: Avrupa’daki en kıymetli İslâm mabetlerinden biri

Emekli

New member
Paris’in kalbi: Avrupa’daki en kıymetli İslâm mabetlerinden biriFransa’nın başşehri Paris’in merkezinde, Jardin des Plantes Parkı’nın çabucak yanı başında yer alan Paris Camii, sırf Fransa’nın değil, Avrupa’nın en büyük İslâmî merkezlerinden biri olarak dikkatleri çekiyor. 1926’da ibadete açılan cami ve etrafındaki külliyenin inşa süreci ise, 1800’lü yılların ortalarına kadar giden pek çalkantılı bir geçmişe sahip. İşte, Müslümanlar açısından Paris’in kalbini teşkil eden caminin tarihinden satır başları:

İLK ADIM OSMANLI’DAN

Paris’te bir cami inşa edilmesi için birinci adımı 1856’da Osmanlı İmparatorluğu’nun Paris’teki büyükelçiliği attı. Pere Lachaise Mezarlığı’nın ortasında, Müslümanların cenaze namazlarını kılmalarına ve defin süreçlerini yürütmelerine yarayacak bir bina yapan büyükelçilik, kent merkezinde daha büyük bir caminin inşası noktasında nabız yoklamayı sürdürdü. 1890’larda Osmanlı İmparatorluğu, Fas Sultanlığı ve Mısır Hıdivliği’nin maddî katkılarıyla bir caminin yapılması gündeme geldi, fakat harekete geçilemeden arka arda patlak veren savaşlarla proje akim kaldı.

Paris Camii’nin minberi, devrin Mısır Hükümdarı Fuad tarafınca Kahire’den gönderilmişti. Hükümdarın ismi, bugün hâlâ minberin üzerinde okunmaktadır.

EN MERKEZİ YERDE

Birinci Dünya Savaşı bittikten daha sonra, Fransa idaresi, Paris’te Müslümanlar için bir mabet inşası fikrini bir daha masaya getirdi. 1920’de yasal desteğinin oluşturulmasından 2 yıl daha sonra temeli atılan Paris Camii, 16 Temmuz 1926 Cuma günü binlerce kişinin iştirakiyle ibadete açıldı. her insanın çarçabuk ulaşabileceği merkezi pozisyonuyla isminden kelam ettiren Paris Camii, bir asra yaklaşan tarih boyunca kentte yaşanan her gelişmeden etkilendi.

HEP GÜNDEMDE

İkinci Dünya Savaşı senelerında Nazilerden kaçan Musevilerin barındırıldığı cami, Son Halife Abdülmecid Efendi’nin na’şının yaklaşık 10 yıl boyunca saklandığı yerdi. 1944’te Paris’te vefat eden Abdülmecid Efendi’nin cenazesi, defin için uygun yer bulununcaya kadar caminin özel bir kısmında bekletilmişti. Cenaze 1954’te Medine’ye gdolayılerek, Baki Mezarlığı’na defnedildi.

Macron’dan mescitte hürmet duruşu

Geçtiğimiz günlerde Paris Camii’ni ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, caminin iç kısmındaki bir kabirde hürmet duruşunda bulundu. Bu kabir, uzun yıllar Fransa için çalışan ve Paris Camii’nin inşasında da büyük emekleri bulunan Cezayirli avukat, din adamı ve tercüman Kaddur Ben Gabrit’e aitti. 1954’teki vefatına kadar Paris’te yaşayan Ben Gabrit, İkinci Dünya Savaşı senelerında Musevilerin mescitte korunmasında da başrol oynamıştı. Ben Gabrit’in kardeşinin torunu Nuriye Ben Gabrit, 2014-2019 yılları içinde Cezayir Ulusal Eğitim Bakanı olarak vazife yapmıştı.