Muz üretimi 5 yılda yüzde 139 arttı

varilabi

Member
Muz üretimi 5 yılda yüzde 139 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen rastlantı göre, 2017-2021 döneminde ülkede muz üretilen saha ve ürün miktarı sistemli artım gösterdi. 2017’dahi 369 1000 ton muz üretimi gerçekleşirken sonraki iki yılda sırasıyla yaklaşık 499 1000 ton ve 548 1000 tonluk üretim kaydedildi. Geçen yıl ise üretim 2020 yılına kıyasla yüzde 21,3 artarak 728 1000 tondan 883 1000 tona yükseldi. Böylece Türkiye’dahi muz üretimi son 5 yılda yüzde 139,4 artım gösterdi.


Muz üretiminin yarısından fazlası Mersin’dahi gerçekleştirildi. Kentte geçen yıl 455 1000 ton civarında üretim yapıldı. Bu ili söz konusu dönemde yaklaşık 376 1000 tonla Antalya takip etti. Muz üretiminde Adana, Hatay ve Muğla’bile dikkati cazip iller arasında yer öncü. Düşük miktarlarda bile olsa Manisa, Denizli, İzmir ve Osmaniye’dahi muz üretimi yapıldı.


Üretim alanlarına bakıldığında 2017’dahi 68 1000 211 dekarda muz üretimi gerçekleştirilirken yerde rakam geçen yıl 122 1000 864 dekara yükseldi.



Muz ihracatı geçen yıl 373,4 tona yükseldi


Artan üretimle beraberce muz ihracatında artım, ithalatında ise azalış gözlendi. 2017’dahi 9,4 ton olan ihracat geçen yıl 373,4 tona artık. Muz ihracatı söz konusu dönemde üstün olarak ise 10 1000 abd civarından 277 1000 abd seviyesine yükseldi. Böylece son 5 yılda 455,5 tonluk muz ihracatıyla 450,9 1000 abd gelir elde edildi.


Muz ihracatında geçen yıl Suriye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan öne kaynak ülkeler oldu.


İthalat ise tıpkısı dönemde 207,9 1000 tondan 119,3 1000 tona gerildi. İthalat yapılan ülkelerde ise 114,4 1000 ton ile Ekvator ilk sırada yer öncü.


TAGEM’in AR-GE çalışmaları meyvesini verdi


Tarım ve Orman Bakanlığına tâbi Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından muz üretiminde verimi, kaliteyi ve raf ömrünü miktarını için bugüne kadar 13 proje gerçekleştirildi.


TAGEM’in muz üretimini ve verimliliğini miktarını için yaptığı AR-GE çalışmaları meyvelerini verdi ve dekara muz verimi tek önceki yıla göre yüzde 9 artım gösterdi.




Dünya muz üretiminde Türkiye’nin payı, 2015 yılında yüzde 0,23 iken 2020’dahi yüzde 0,55’açınık yükseldi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından ülke şartlarına uygun geliştirilen ve tescil ettirilen “Dwarf Cavendish”, “Grand Nain”, “Alata Azmanı” çeşitlerinin üretimdeki payı yüzde 91’açınık kadar yükseldi.


Öte yandan tescil ettirilen çeşitlerin fidan üretim ve pazarlama hakları özel sektöre devredildi. 2020’dahi üreticilerin fidan talepleri karşılanmaya başlandı. Özel sektör yerde çeşitlerin fidanlarını nesiç kültürü yöntemiyle üreterek muz üreticilerine pazarlıyor.


Yeni geliştirilen muz çeşitleri, ünite alandan henüz yüksek verim sağlarken meyve kalite özellikleri henüz yüksek ve soğuğa tölerant (açık alanlarda yetiştiriciliğe uygun) özelliğe sahip bulunuyor.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.