Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık düzenlemesi

varilabi

Member
Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılık düzenlemesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) “Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’dahi Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” Resmi Gazete’dahi yayımlanarak yürürlüğe girdi.


TCMB’nin konu ile ilgili duyurusunda bankaların ve başka mali kuruluşların bilanço içi veya bilanço dışı uygun görülen kalemlerini esas saha zorunlu karşılık ve umumi disponibilite uygulamalarının, Merkez Bankası’nın temel görev ve yetkileri arasında olduğu anımsatıldı.


Merkez Bankası’nın finansal istikrarın desteklenmesi ve parasal nakil mekanizmasının güçlendirilmesi için hem varlık hem dahi yükümlülük kalemleri üzerinden zorunlu karşılık ve menkul kıymet tesisi uygulamaları ile makro ihtiyati vasıta setini güçlendirdiği tamlanan duyuruda şu ifadelere yer verildi:


Para Politikası Kurulu 26 Mayıs 2022 tarihli duyurusunda kıymetlendirme süreçleri tamamlanan teminat ve likidite adımlarının devreye alınacağını kamuoyu ile paylaşmıştır. Bu kapsamda 10 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan 2022/20 sayılı Tebliğ ile yabancı para mevduat/katılım fonu yükümlülükleri üzerinden Türk lirası cinsinden menkul kıymet tesisi uygulaması başlatılmıştır. Bu aranjman kapsamında bankalar, Türk lirası mevduat/katılma hesaplarına tahavvül hedeflerine göre belirlenen oranlarda menkul kıymet tesis etmektedir. İlk tesis 29 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşmiştir.


Para Politikası Kurulu 18 Ağustos 2022 tarihli duyurusunda kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının yakından takip edildiğini, son dönemde apaçık şekilde aclan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığını belirtmiştir. Bu çerçevede Kurul, parasal nakil mekanizmasının etkinliğini desteklemek üzere, makro ihtiyati politika setinin henüz bile güçlendirileceğini, kıymetlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımlarının bile kullanılmaya sürme edileceğini kamuoyu ile paylaşmıştır.”


Duyuruda, yapılan değerlendirmeler neticesinde, 23 Nisan 2022 tarihli duyuruda tamlanan zorunlu karşılığa tabi krediler için yüzde 20 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık tesisinin, uygulamanın etkinliğinin arttırılması için bankalar için yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisi ile ikame edilmesinin hükme bağlandığı bildirildi.


30 Aralık 2022 itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi nema oranını transandantal kredi tutarı kadar menkul kıymetin tek yıl süresince tesis edilmesine karar verildiği kaydedilen açıklamada, hariç tutulan kredi türlerinin harcama mukabili kullandırılmaması halinde menkul kıymet tesisine tabi olmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.


Duyuruda ayrıca tebliğin yayımı tarihinden itibaren 2022 yıl sonuna kadar kullandırılacak ticari nitelikteki kredilerde Merkez Bankası tarafından yayımlanan yıllık mürekkep referans oranın 1,4 katı üzerinde yıllık mürekkep faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 20’si, 1,8 katı üzerinde yıllık mürekkep faiz oranıyla kullandırılacak kredi tutarının yüzde 90’ı nispetinde menkul kıymet tesis edilmesine karar verildiği belirtildi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.