Merkez Bankası PPK Toplantı Özeti yayımlandı

varilabi

Member
Merkez Bankası PPK Toplantı Özeti yayımlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyetle buluşmasının yakından takip edildiği belirtilerek, “Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı tek dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artım trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların müzahir olması önem sunma etmektedir.” denildi.


Para Politikası Kurulu’nun 18 Ağustos’taki toplantısına ilişkin özet yayımlandı.


Özette, tüketici fiyatlarının temmuzda yüzde 2,37 arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 79,6’ya köken anımsatılarak, nüve göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükselişin sürdüğü bildirildi.


Enflasyonu etkileyen unsurlara değinilen özette, jeopolitik risklerin çevre genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğünden bahsedildi.


Özette, gelecek döneme ilişkin küresel nema tahminlerinin adî yönlü güncellenmeye sürme ettiği ve resesyonun kaçınılmaz tek risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:


“Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte hal araçları sayesinde temel gıda başdu olmak üzere bazen sektörlerdeki sunma kısıtlarının olumsuz etkileri inhibe olsa bile uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artım eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla beraberce, gelişmiş ülke merkez bankaları kalan enerji fiyatları ve sunma-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara tâbi olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar.


Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme tâbi olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası kadem ve iletişimlerinde moleküllerin sürme etmektedir. Finansal piyasalarda kalan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni müzahir uygulama ve araçlarla hal üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.”


“TL cinsi mevki tahvili getirileri olumlu tek performans sergiledi”


Özette, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında küresel risk iştahına paralel ağustosta hem istikraz senetlerinden hem dahi hisse senedi piyasalarından çıkışların sürme ettiği belirtildi.


Gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koşulların seyrinin, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ilişkin riskleri yaşayan tuttuğu aktarılan özette, “Türkiye özelinde ise son haftalarda sermaye piyasaları yatırım araçlarına yabancı ilgisinde apaçık tek artım gözlenmektedir. Liralaşma stratejisi kapsamında atık politika adımlarının bile etkisiyle Türkiye’nin Türk lirası cinsi mevki tahvili getirileri yerde dönemde başdu uzun vadede olmak üzere nitelik ekonomilere göre henüz olumlu tek performans sergilemiştir.” denildi.


Özette, enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışları, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumları, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif sunma şoklarının etkili olduğu ifade edildi.


Üretici fiyatlarında rafine petrol ürünleri ve ana metal kalemlerinde uluslararası emtia fiyatlarındaki gerilemenin etkileri gözlenmeye başlandığına işaret edilen özette, yalnız abaşo gruplar geneline yayılan fiyat artışlarının temmuzda bile sürdüğü bildirildi.


“Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi önemli”

PPK Toplantı Özeti’nde, yıl başındaki güçlü büyümenin, hariç talebin olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte dahi sürdüğü, yerde dönemde kartla yapılan harcama verileriyle dahi uyumlu olarak iç talebin toparlandığı dile getirildi.


İşgücü piyasasındaki gelişmelerin dahi ikinci çeyrekte iktisadi faaliyetle uyumlu güçlü tek görünüm sergilediği vurgulanan özette, “Salgın sonrası toparlanma sürecinde istihdam kazanımları, özellikle sanayi ve hizmetler sektörlerinde, nitelik ekonomilere göre henüz olumlu seyretmektedir. Anket göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler, istihdamdaki artım eğiliminin ivme kaybetmekle beraberce korunduğuna işaret etmektedir. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler dahi iktisadi faaliyette tek miktar ivme kaybına işaret etmektedir.” değerlendirmelerine yer verildi.


Özette, son dönemde enerji ithalatındaki yüksek seyrin akan işlemler dengesini olumsuz etkilediğine değinilerek, şunlar ifade edildi:


“Geçici hariç ticaret verileri temmuz ayında ihracatta bayram ve takip fail izin günleri ile otomotiv sektöründeki fabrika tatillerinin dahi etkisiyle sınırlı miktarda yavaşlamaya işaret etmiştir. Öte yandan, ihracatçı firmaların canlı kapasitesi ve pazar çeşitlendirme esnekliği sayesinde, jeopolitik risklere rağmen ihracat gücünü korumaktadır. İthalatta ise kısmi tek gerilemeye karşın yüksek seyreden enerji ithalatı ile beraberce kalan kıymetli ithalatının söz konusu gerilemeyi sınırlandırdığı gözlenmiştir.


Dış ticaret açığında enerji başdu olmak üzere emtia fiyatlarındaki artım kaynaklı gözlenen yükselişe karşın hizmet gelirlerinde süregelen artım eğilimi akan işlemler dengesini desteklemeyi sürdürmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin akan işlemler dengesine beklentileri transandantal güçlü katkısı sürme etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı akan ısıldevimbilimde üzerindeki riskleri yaşayan tutmaktadır. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem sunma etmektedir.”


“Güncellenen politika faiz düzeyi yeterli”


Özette, para politikası duruşunun, enflasyon görünümüne yönelik risklerin kaynağına, kalıcılığına ve para politikası ile ne ölçüde kontrol altına alınabileceğine üzerine değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli tek yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği vurgulandı.


Para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda, finansal istikrara yönelik riskleri dahi gözeten liralaşma odaklı tek yaklaşım sergilenmeye sürme edileceği tamlanan özette, “Kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile toplantı yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde apaçık şekilde aclan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setini, parasal nakil mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla henüz bile güçlendirmeye karar vermiştir.” ifadeleri kullanıldı.


Özette, kurulun sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atık ve kararlılıkla uygulanan adımların yanı sıra küresel savaşsızlık ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü naklen, şunlar kaydedildi:


“Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı tek dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artım trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların müzahir olması önem sunma etmektedir. Bu çerçevede kurul, politika faizinin 100 esas puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir.


Fiyat istikrarının sürdürülebilir tek şekilde kurumsallaşması için TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik fail geniş kapsamlı tek politika çerçevesi gözden geçirme süreci sürme etmektedir. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve özyazı rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır.”


“Gerekli politika tedbirleri oluşturulmaya sürme ediliyor”


PPK Toplantı Özeti’nde, kıymetlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımlarının, para politikası nakil mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya sürme edileceği belirtilerek, uzun vadeli sabit getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek getiri eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyrin yakından izlendiği kaydedildi.


Kurulun kredilerin nema hızıyla beraberce hedefli alanlarda verimlilik kazanımları sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin dahi aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözeteceği vurgulanan özette, “Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin mevduat ve kredi fiyatlamaları üzerindeki etkileri, özyazı kurundaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkileri, kur korumalı mevduat ürünlerine yönelik gelişmelerin ters para ikamesi, özyazı piyasalarının derinliği ve istikrarı ve fiyat istikrarı üzerindeki etkileri tahlil edilmekte ve gerekli politika tedbirleri oluşturulmaya sürme edilmektedir.” denildi.


Özette, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret fail güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya sürme edeceği bildirildi.


Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve özyazı rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği aktarılan özette, sonunda, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir tek şekilde devamı için uygun zemin oluşacağı dile getirildi.


Özette, kurulun, fiyat istikrarının sağlanması için, güçlü tek politika koordinasyonuyla tüm paydaşları içeren totaliter tek makro politika bileşimi oluşturulmasını desteklediği, kararların şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı tek çerçevede alınmaya sürme edileceği vurgulandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.