Koridorda 2,5 ayda 292 gemi: 6 milyon ton tahıl sevk edildiKaradeniz’de kurulan ve 2,5 ayı geride bırakan tahıl koridorunda gemi trafiği sürüyor. Koridoru kullanan gemi sayısı 292’ye taşınan tahıl ölçüsü 6 milyon tona yaklaştı. Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna içinde varılan İstanbul Mutabakatı çerçevesinde tahıl koridoru 1 Ağustos’ta faaliyetlerine başladı. Mutabakat kapsamında, Ukrayna limanlarından birinci ayrılan ve Lübnan’a 26 bin ton mısır taşıyan Razoni isimli gemi oldu. Onu farklı ülke limanlarına peş peşe yola çıkan Navistar İrlanda, Rojen Polarnet, Mustafa Necati, Star Helena, Glory, Riva Wind, Sacura, Arizona, Ocean Lion, Rahmi Yağcı üzere gemiler izledi. Koridorun birinci ayında 1 milyon tona yakın besin taşındı. Koridorda birinci iki haftalık süreçte genel olarak mısır ve Ayçiçek yağı üzere eserler taşınsa da süreç ilerledikçe bezelye üzere eserler de taşınmaya başladı.
MERKEZ TAKİPTE
Tahıl koridoru kapsamında gemiler şu ana kadar mısır, buğday, ayçiçeği küspesi, kanola tohumu, ayçiçek yağı, şeker pancarı, soya, bezelye ve ayçiçek çekirdeği taşıdı. Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı ekim ayı itibariyle 292’ye ulaşırken, sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa üzere tahıl mamüllerinin ölçüsü ise 6 milyon tona yaklaştı. Koridorun sağlıklı bir biçimde işlemesi için İstanbul’da kurulan “Ortak Uyum Merkezi” Ulusal Savunma Üniversitesi yerleşkesinde tahıl sevkiyatını adım adım takip ediyor. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er yetkilinin bakılırsav aldığı toplam 20 kişilik kümenin başında ise bir Türk amiral bulunuyor.
MERKEZ TAKİPTE
Tahıl koridoru kapsamında gemiler şu ana kadar mısır, buğday, ayçiçeği küspesi, kanola tohumu, ayçiçek yağı, şeker pancarı, soya, bezelye ve ayçiçek çekirdeği taşıdı. Ukrayna limanlarından ayrılan gemi sayısı ekim ayı itibariyle 292’ye ulaşırken, sevkiyatı gerçekleştirilen buğday, mısır, arpa üzere tahıl mamüllerinin ölçüsü ise 6 milyon tona yaklaştı. Koridorun sağlıklı bir biçimde işlemesi için İstanbul’da kurulan “Ortak Uyum Merkezi” Ulusal Savunma Üniversitesi yerleşkesinde tahıl sevkiyatını adım adım takip ediyor. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er yetkilinin bakılırsav aldığı toplam 20 kişilik kümenin başında ise bir Türk amiral bulunuyor.