Karaman, cipslik patates üretimiyle ön plana çıkıyor

alfilaria

Global Mod
Global Mod
Karaman, cipslik patates üretimiyle ön plana çıkıyor
Pancar, buğday, rüşvet, fasulye, nohut, mısır üretiminin yoğun yapıldığı Karaman, 15 yıl önce başlayan cipslik patates üretimiyle dahi ön plana çıkıyor.

Firmaların öncülüğünde sözleşmeli cipslik patates üretimi yapılan kentte, elde edilen ürünün tamamına yakını ince firmalarına satılıyor.

Akçaşehir beldesi ve Merkeze tâbi Burunoba köyünde 4 1000 dekar alanda cipslik patates ekimi yaptıran firma, rekolteden dahi memnun. Ürünün 3 1000 tonu tohumluk olarak ayrılarak, gelecek yıl üretim yapacak olan çiftçilere dağıtılacak.

“İlerleyen yıllarda en önemli cipslik patates üretim merkezi olacağımızı düşünüyorum”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, AA muhabirine, sözleşmeli patates ekiminin son yıllarda Karaman’bile artmaya başladığını söyledi.

Sözleşmeli ekimlerin tek nevi çiftçinin yükünü azalttığına değinen Bayram, “Çiftçinin riski azalıyor. Hasat sonuna kadar üretici masraflarını öndelik olarak alıyor. Üretimin her safhası denetleniyor. Ürününü satıp satamayacağı kaygısı taşımıyor.” dedi.

Karaman çiftçisinin ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını kaydeden Bayram, şöyle konuştu:

“Türkiye’dahi cipslik patates üretimi 120 1000 ton civarında. Bizim üretimimiz yerde yıl 18 1000 ton. Bu geçen yıl 16 1000 ton civarındaydı. Ülkemizdeki 6 cipslik patatesten akraba Karaman’bile üretiliyor. İlimizden elde edilen 3 1000 ton tohumluk cipslik patates ülkemizin türlü yerlerine gönderiliyor. İlerleyen yıllarda en önemli cipslik patates üretim merkezi olacağımızı düşünüyorum.

Karaman çiftçisinin en önemli sorunu su. Patates başka ürünler kadar su istemiyor. Eskiden patates üretiminde yağmurlama gibi yöntemler kullanılıyordu. Bu tarlada yerde yıl ilk kez damlama sulama kullanıldı. Bu bile su kullanımını yüzde 50 oranında azalttı. Patates yerde merkezde suyun verimli kullanılması, sözleşmeli ekim ve toprağın patates ekimine uygun olması gibi önceliklerinden dolay ürün çeşitliliğinde gelecekte önemli yer teşkil edecek.”

Üretici Ramazan Sayma bile 5 yıldır tek firmaya tedarikçi olarak patates üretimi yaptığını belirterek, “Firmaya 150 ile 200 dekar arasında patates ekiyorum. Daha önce bizim köyümüzde hiç patates ekilmezdi. Biz olmaz sanıyorduk, oluyormuş, öğrendik. Çok memnunuz.” niteleyerek konuştu.

“Bölge patates üretimi için uygun, ürünümüz kaliteli”

Firma yetkilisi Faruk Bedlek dahi bölgede, 10 yıldır sözleşmeli olarak patates üretimi yaptırdıklarını söyledi.

Ürünün sanayilik olduğunu müfit Bedlek, şunları kaydetti:

“Bölge patates üretimi için uygun, ürünümüz kaliteli. Üretim alanlarında sulama sistemi olarak, en son teknoloji olan ve hızla tükenen su kaynaklarımızı tasarruflu şekilde kullanmamızı sağlayan damlama sulama yöntemiyle sulama yapılmakta. İnsan sağlığını ön planda tutarak, atlas eksiksiz ülkelerinde geçerli olan iyi tarım uygulaması sertifikalarıyla üretim yapılmakta. Bunun yanında ekimden hasada kadar toprak halkından onlarca kişi istihdam ediliyor. Soğuk hava depomuzda seçme paketleme işlerinde yıl süresince çalışanlarımız var. Bölge esnafına ciddi katkılar sunuyoruz.”

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.