varilabi
Member
Kampanyalarla gıda israfında farkındalık oluşturuldu
Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, materyalizm sağlıklı arıcı imkanına erişemeyen 2,3 milyardan fazla insan olduğunu dile getirdi.
Büyüyen çevre nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin mevcut miktara göre yüzde 60 artırılması gerektiğini tamlayan Kasımcan, küresel düzeyde kalan gıda israfının sürdürülebilir gıda zincirlerini tehdit ettiğini ve üretilen gıdanın yaklaşık 3’te 1’inin israf edildiğini bildirdi.
Kasımcan, Bakanlık olarak gıda israfıyla mücadele konusunda 2013 yılında başlattıkları “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nı örnek göstererek, kampanyanın yarattığı farkındalık sayesinde, insanların ihtiyaçları kadar satın alarak henüz titiz ekmek tüketmeye başladıklarını ifade etti.
Kasımcan, 2020’dahi dahi gıda israfı ile mücadele etmek, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak için, BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) iş birliğinde “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasını başlattıklarını hatırlattı.
Bir yılda hanelerde 80 milyon dolarlık tasarruf sağlandı
Kasımcan, “Gıdanı Koru Mutfağı” atölyeleri düzenleyerek, tüketicilere “israfsız mutfak” alışkanlığı kazandırdıklarını belirterek, “Gönüllü Son Hasat” etkinlikleriyle dahi tarlada kalan ürünleri gönüllü gençlerin emeğiyle kurtarıp, ihtiyaç sahipleriyle buluşturduklarını anlattı.
Kampanyayla tek yılda, hanelerde, 80 milyon abd tasarruf sağlandığını ihbarcı Kasımcan, şu bilgileri paylaştı:
“Verdiğimiz mesajlarla, yayınladığımız içeriklerle, alışverişe planlı kaynak kişi sayısını artırdık ve gıdalarını nasıl koruyacakları konusunda henüz malûmatlı hale getirdik. Son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farka yönelik şuur yüzde 20 arttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı yüzde 22’takt yüzde 13’açınık düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden kıymetlendirilme oranı yüzde 45’takt, yüzde 55’açınık artık. Gıda atıklarından kompost yapanların oranının yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıktığını tespit ettik. En önemlisi ise Türkiye’dahi her 4 kişiden 1’inin kampanyamızı duymasıyla farkındalık yarattık. Kampanyamız ile Guinness nezdinde materyalizm ilk kez ‘çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz’ ve ‘tek kampanya için verilen en fazla söz’ rekorlarını kırdık.”
Gıda atıklarının yeme dönüştürülmesi
Kasımcan, ağustosta yayınladıkları yönetmelik değişikliğiyle gıda hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların, atılgan gıdalarının işlenerek hayvan yemi yapılmasının önünü açtıklarını vurguladı.
Uygulamaya geçtiklerinde hayvan yemine dönüştürülen gıda atıkları miktarlarını kamuoyuyla paylaşmaya başlayacaklarını tamlayan Kasımcan, “Yürüttüğümüz tüm farkındalık faaliyetlerinin devamının yanı sıra gıda bankacılığı, hayvan yemi, gıda okuryazarlığı konularında çalışmalarımız sürme edecek.” dedi.
Arz Güvenliği İzleme Sistemi kurulacak
Kasımcan, Kovid-19 salgınıyla başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile sürme fail süreçte, yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara önlem olarak “Arz Güvenliği Daire Başkanlığı”nı kurduklarını bildirdi.
Fuat Kasımcan, belirlenen ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda takibinin yapılarak, normal akıştan farklı tek gelişme tespit edildiğinde, karar alıcıların gerekli yönlendirmeyi yapabilmesi için dahi “Arz Güvenliği İzleme Sistemi”ni en kısa sürede başlatacakları sınamak verdi.
FAO-Türkiye ortaklık programları
Türkiye’nin Nisan 1948’takt yerde yana FAO’nun üyesi olduğunu ve son yıllarda ilişkilerinin güçlü şekilde geliştiğini ifade fail Kasımcan, ülkenin son yıllarda Örgütün çalışmalarına finansman ve iş birliği yönü bile önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Kasımcan, 2006’bile FAO ile imzalanan “Ev Sahibi Ülke Anlaşması” sonucunda Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP) ve FAO-Türkiye Ormancılık Programı’nın (FTFP) hayata geçirildiğini belirterek, yerde kapsamda söz konusu programlara bugüne kadar 30 milyon abd dayanak verdiklerini bildirdi.
Ortaklık programları ile Türkiye ve toprak ülkelerde gıda güvenliğinden kırsal kalkınmaya, tabiî kaynakların korunmasından iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar icraat yapıldığını vurgulayan Kasımcan, “Ayrıca Türkiye’deki geçici korunma altındaki sığınmacıların ve ev sahibi toplumun geçim olanaklarının artmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik tarımsal projeler, FAO ile iş birliğinde hayata geçirilen başka öne kaynak çalışmalardır.” dedi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Fuat Kasımcan, Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı değerlendirmede, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, materyalizm sağlıklı arıcı imkanına erişemeyen 2,3 milyardan fazla insan olduğunu dile getirdi.
Büyüyen çevre nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için gıda üretiminin mevcut miktara göre yüzde 60 artırılması gerektiğini tamlayan Kasımcan, küresel düzeyde kalan gıda israfının sürdürülebilir gıda zincirlerini tehdit ettiğini ve üretilen gıdanın yaklaşık 3’te 1’inin israf edildiğini bildirdi.
Kasımcan, Bakanlık olarak gıda israfıyla mücadele konusunda 2013 yılında başlattıkları “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası”nı örnek göstererek, kampanyanın yarattığı farkındalık sayesinde, insanların ihtiyaçları kadar satın alarak henüz titiz ekmek tüketmeye başladıklarını ifade etti.
Kasımcan, 2020’dahi dahi gıda israfı ile mücadele etmek, ulusal ve uluslararası kamuoyunu bilinçlendirmek ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak için, BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) iş birliğinde “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” kampanyasını başlattıklarını hatırlattı.
Bir yılda hanelerde 80 milyon dolarlık tasarruf sağlandı
Kasımcan, “Gıdanı Koru Mutfağı” atölyeleri düzenleyerek, tüketicilere “israfsız mutfak” alışkanlığı kazandırdıklarını belirterek, “Gönüllü Son Hasat” etkinlikleriyle dahi tarlada kalan ürünleri gönüllü gençlerin emeğiyle kurtarıp, ihtiyaç sahipleriyle buluşturduklarını anlattı.
Kampanyayla tek yılda, hanelerde, 80 milyon abd tasarruf sağlandığını ihbarcı Kasımcan, şu bilgileri paylaştı:
“Verdiğimiz mesajlarla, yayınladığımız içeriklerle, alışverişe planlı kaynak kişi sayısını artırdık ve gıdalarını nasıl koruyacakları konusunda henüz malûmatlı hale getirdik. Son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farka yönelik şuur yüzde 20 arttı. Yanlış porsiyon planlamasından kaynaklanan gıda israfı yüzde 22’takt yüzde 13’açınık düştü. İsraf edilen gıdaların yeniden kıymetlendirilme oranı yüzde 45’takt, yüzde 55’açınık artık. Gıda atıklarından kompost yapanların oranının yüzde 3’ten yüzde 6’ya çıktığını tespit ettik. En önemlisi ise Türkiye’dahi her 4 kişiden 1’inin kampanyamızı duymasıyla farkındalık yarattık. Kampanyamız ile Guinness nezdinde materyalizm ilk kez ‘çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz’ ve ‘tek kampanya için verilen en fazla söz’ rekorlarını kırdık.”
Gıda atıklarının yeme dönüştürülmesi
Kasımcan, ağustosta yayınladıkları yönetmelik değişikliğiyle gıda hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmaların, atılgan gıdalarının işlenerek hayvan yemi yapılmasının önünü açtıklarını vurguladı.
Uygulamaya geçtiklerinde hayvan yemine dönüştürülen gıda atıkları miktarlarını kamuoyuyla paylaşmaya başlayacaklarını tamlayan Kasımcan, “Yürüttüğümüz tüm farkındalık faaliyetlerinin devamının yanı sıra gıda bankacılığı, hayvan yemi, gıda okuryazarlığı konularında çalışmalarımız sürme edecek.” dedi.
Arz Güvenliği İzleme Sistemi kurulacak
Kasımcan, Kovid-19 salgınıyla başlayan ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile sürme fail süreçte, yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılara önlem olarak “Arz Güvenliği Daire Başkanlığı”nı kurduklarını bildirdi.
Fuat Kasımcan, belirlenen ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda takibinin yapılarak, normal akıştan farklı tek gelişme tespit edildiğinde, karar alıcıların gerekli yönlendirmeyi yapabilmesi için dahi “Arz Güvenliği İzleme Sistemi”ni en kısa sürede başlatacakları sınamak verdi.
FAO-Türkiye ortaklık programları
Türkiye’nin Nisan 1948’takt yerde yana FAO’nun üyesi olduğunu ve son yıllarda ilişkilerinin güçlü şekilde geliştiğini ifade fail Kasımcan, ülkenin son yıllarda Örgütün çalışmalarına finansman ve iş birliği yönü bile önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Kasımcan, 2006’bile FAO ile imzalanan “Ev Sahibi Ülke Anlaşması” sonucunda Gıda ve Tarım Alanında FAO-Türkiye Ortaklık Programı (FTPP) ve FAO-Türkiye Ormancılık Programı’nın (FTFP) hayata geçirildiğini belirterek, yerde kapsamda söz konusu programlara bugüne kadar 30 milyon abd dayanak verdiklerini bildirdi.
Ortaklık programları ile Türkiye ve toprak ülkelerde gıda güvenliğinden kırsal kalkınmaya, tabiî kaynakların korunmasından iklim değişikliğiyle mücadeleye kadar icraat yapıldığını vurgulayan Kasımcan, “Ayrıca Türkiye’deki geçici korunma altındaki sığınmacıların ve ev sahibi toplumun geçim olanaklarının artmasına ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik tarımsal projeler, FAO ile iş birliğinde hayata geçirilen başka öne kaynak çalışmalardır.” dedi.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.