İlköğretim, Watson – Cumhuriyet

amazing

New member
Göreceksiniz bu gece topu (ve gömleği) kendileri yırtacaklar. Siyahlar ve beyazlar. Oyunda en iyisini yapıyor: korkut, nişan al, saldır. Boğul ve kendini özgür bırak. Hedefe doğru koşmak. Tüm Siyahlar-Springboksdaha doğrusu Boks: birbirine karşı iki dünya, sonsuza kadar düşman, finalde mükemmellik rekabeti Ragbi Dünya Kupası Paris’te oynanır. Yüzlere bakacaksınız, kıtaları, rüzgarın uğultusunu, fırtınalı okyanusları, gemi kazalarını, çıkarmaları, yüzünüze tokat atan ve sizi asla kıyıya çıkaramayan kader dalgalarını tanıyacaksınız. Ve Yeni Zelanda’daki büyülü isimle, dünyanın en uzun, nefesinizi kesen tepesi: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. “Dağların fatihi, koca dizli adam Tamatea’nın sevgilisi için tırmanıp flüt çaldığı zirve” yazan 85 harf.

«Emanuela Audisio’nun haber bültenine ücretsiz abone olmak için burayı tıklayın»

Kendinizi Corto Maltese’nin tuzlu denizinin bir türküsüne kapılmış gibi hissedeceksiniz. İlahilerin dilleri de karışık: Güney Afrika’dan Nkosi Sikelel’ iAfrika, Bantu, Zulu, Sesotho, Afrikaans ve İngilizce dillerinde söyleniyor, Tanrı savun Yeni Zelanda’nın yarısı Maori, yarısı İngilizce. İlgili narin çiçek sembollerine aldanmayın: protea ve eğrelti otu. 120 kiloluk bu devler papatya yapraklarını dökmeyi sevmezler, daha kaba ve vahşi halleri vardır. Buluşma noktası yok, sadece çatışma var, dünya şampiyonlukları berabere (3’e 3). Güney Afrikalı oyuncuların isimlerini okuyacaksınız, takımda (33) 14 siyahi ve siyahi oyuncu bulunduğunu fark edeceksiniz. Neredeyse yarım. 95’te Güney Afrika evinde Mandela taraftarıyla kazandığında sadece bir kişi vardı, Chester Williams. 2007’de bu sayı 7’ye yükseldi, 2011’de hâlâ 7, 2015’te 8, 2019’da 12. Kolunda artık 46664 rakamı bulunmayan bu Güney Afrika’da, dört çift altı, altı dört” tutuklu Mandela’nın sayısı Robben Adası’na, Boerler, Fransızlar, Almanlar, Zulular, Bantu, Xhosa oynuyorlar.Yeni Zelanda’da İskoç ve İrlandalı göçmenlerin torunları, Maoriler ve Pasifik takımadaları Fiji, Tonga ve Samoa’nın bazı çocukları.

Özgür toplumda özgür oyun. Baba, bugün bize günlük hedefimizi ver. Mboxo, yuvarlak olmayan şey. Bantu’da oval ragbi topuna böyle denir. Güney Afrika’da sadece beyazların elinden geçen bu şey onların gücünün simgesiydi: siyahlar yok, sadece beyazlar. Bunun yerine Yeni Zelanda’da herkes oynadı. İki takım arasındaki maçlar saha içinde ve saha dışında çok zorlu sosyal mücadelelerdi: köleliğe karşı eşitlik.

Apartheid’a karşı mücadele edenler, kendi ülkelerinde yuhalanan tek milli takıma sahip olan, daha doğrusu karmaşık bir ülkede, zor bir ülkede bulunan Güney Afrika’da bile Tüm Siyahları desteklediler. Boks’lar “büyük beyaz bulutların ülkesine” gittiklerinde protestolar nedeniyle soyunma odalarında uyumaya zorlandılar, başlarını dışarı çıkarsalar bile gökten çuvallarca un yağacaktı. Bir asır önce değil, 1980’lerde. Sisteme isyan eden tek kişi vardı; 21 yaşındaki Güney Afrikalı bir çocuk, Dan Cheeky Watson, gelecek vaat eden bir ragbi oyuncusu, yarıp geçme ve gol atma konusunda başarılı. O bir kayaydı, Port Elizabeth’teki herkes onu tanırdı. Ve onlar da bunu gördüler: konuşmak, takılmak, siyahlarla karışmak. Tek bir sorun vardı. Arsız beyazdı. Ve beyazlar pek alışamadı. Ancak ailesi açık bir aileydi. Meslekten olmayan bir vaiz olan babası, savaş sırasında İtalya’da, Spoleto’da bir mahkum olarak çiftçilerin kaçmasına nasıl üç kez yardım ettiğini ona her zaman anlatmıştı. Ona tekrarladı: “Hepimiz aynıyız, eğer komşunu sevmiyorsan, Tanrı’yı da sevmiyorsun.”

Siyahlar yakınlardaydı ama görünmüyorlardı. Böylece bir akşam Cheeky’ye uzaktaki komşuların gecekondu mahallesine kadar eşlik edildi. Karanlıktı, karanlıkta kalmış o dünyada tek bir ışık bile yoktu, ilk başta ayırt edemedi. “Sadece gölgeler gördüm. Hızlıydılar ve hareket ediyorlardı. Bir kamyonet geldi ve farlarını açtı. Tanrım, dedim kendi kendime, hayaletlerin arasındayım. Onun yerine ragbi oynayan çocuklar vardı. Ve çok iyi. Kendimi aptal gibi hissettim, siyahların ragbiyle ilgilenmediğine dair bir yalana inanmıştım.”

Watson gettoda oynamak için geri döndü. Ve tutuklandı. On iki kez. Hapishaneye koydu. Çünkü eğer siyahlar beyaz şehri geçemiyorsa, beyazlar da siyah şehri geçemez. Polis arabasına el koydu. Dikkat çekmemek için eski kamyonetlere geçti. Daha sonra sistemini değiştirdi. Siyahları beyazların sahasında oynamaya getirdi. Yeni taktik ama sonuç aynı. Herkes hapiste. Böylece saklanmaya başladı. Arabanın bagajında çömelmiş yolculuk ediyordu. «Beni avlıyorlardı, ben siyahların dostuydum. Üç erkek kardeşimle ben hiç ayrılmadık. Sadece kendimize güvenebilirdik. Evi kontrol ettik, sırayla uyuduk. Çocuklarımızı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Korkmuştuk”. İlkokuldaki Watson Kardeşler’in peşine düştü. İlk dikkat dağınıklığında onları yakaladılar. Kardeşlerden birini vurup diğerini bıçakladılar. “Sahte bir arbede, bir dükkanda göğsünden üç bıçak, beyaz silahlı adam siyahiydi, hiç tutuklanmadı.” 86’da evlerini yaktılar. Bir de kariyerini hedef aldılar, içinden çıkamayacağınız pislikler var. “Ömür boyu men edildim, milli takıma giremedim, kendime izin verdim kurallara aykırı davranmak.”

Watson’ın bir aile şirketi vardı. Siyahlara kıyafet yapıp satıyordu. Apartheid karşıtı mücadelelerden sonra hapishaneden çıkan ve giyinmek zorunda kalan herkes nereye gideceğini biliyordu. Ancak diğer şirketler malzeme tedarik etmeye ve liderlerini taşımaya istekli değildi. “Vebalı gibiydik, kimse bizimle uğraşmak istemedi, şirketimiz iflas etti.” Katolik ve Anglikan kiliseleri ona dayanışma teklifinde bulundu, ancak diğer birçok vaazda şu uyarıda bulunuldu: “Günahlarınızın cezası olarak petrol sızıntısı sizi bunaltacak.”

Bugün petrol sızıntısı tüm dünyadaki folyolar için bir nimet olarak sahalarda. Scrum’lar gibi denemelerin birçok rengi vardır. Ancak hayat, kesişme noktalarıyla eğlencelidir ve bugün Boks’un Siya Kolisi adında siyah bir kaptanı varken, All Blacks’in Sam Cane adında beyaz bir kaptanı var. Watson, bir arada yaşamanın mümkün olduğuna inanan ilk kişiydi. Bir gece aldatmacayı keşfetse bile. Ve bir daha hiç oynamadı.