Güç krizi yaşayan Fransa nükleer santral sayısını arttırmayı hedefliyor

Emekli

New member
Güç krizi yaşayan Fransa nükleer santral sayısını arttırmayı hedefliyorRusya-Ukrayna savaşı niçiniyle yükselen güç meblağları yanında ülkedeki 56 reaktörden 24’ünün mecburî bakım ve denetlemeler niçiniyle kapalı olması, 2021’de nükleer güç gücünü artırmak istediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u acil kararlar almaya sevk ediyor.

bu vakitte rutin kontrol ve bakım niçiniyle 32 reaktörün kapalı olması, eskiyen 14 reaktörü 17 yıl içerisinde büsbütün devre dışı bırakmak istediğini lisana getiren Macron’un planlarını da yeniden gözden geçirmesine niye oldu.






Fransa’yı elektrik gücü konusunda dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefleyen yeni yasa tasarısı, hükümet sözcüsü Olivier Veran tarafınca “Krizin acil olarak tahliline bir karşılık olmasının yanı sıra ileriye dönük bir proje, iklim değişikliği, güç bağımsızlığı ve satın alma gücü bahislerinde sürdürülebilir bir çözüm” olarak sunuldu.

Veran, yeni nükleer reaktörlerin inşası sürecinde, etrafa hürmet ve nükleer altyapı güvenliği noktasındaki standartları düşürmeyeceklerini, bu yeni jenerasyon reaktörlerin, mevcut reaktörlerin civarında, denizde inşa edilmesi ihtimalinin bulunduğunu söylemiş oldu.

ÇEVRECİ DERNEKLER ENDİŞELİ

Öte yandan, hükümet sözcüsünün söylemiş oldukleri çevreci derneklerin telaşlarını gidermekte kâfi olmadı.

Kuşların Korunması Birliği (LPO) Lideri Allain Bougrain-Dubourg, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, nükleer reaktörlerin canlı çeşitliliği üstündeki tesirine dair milletlerarası datalar olsa da Fransa’da epeyce az data bulunduğuna dikkati çekti.

MACRON HALKIN GÖRÜŞÜNÜ ALMIYOR

Bir yandan ana güç sağlayıcısı EDF(Électricité de France)’nin sitesinde nükleerden çıkışa ait maksatlar varken başka yandan Macron’un halkın görüşünü dahi almadan nükleere yönelmesi akıllarda soru işareti bırakıyor.

Konunun halkla istişare edilmesi zaruriyetine karşın hükümet yeni reaktörlerin 2037 hatta 2035’te devreye alınması için hazırladığı tasarı metnini 2023’ün birinci çeyreğinde parlamentoya sunmayı hedefliyor.