Google’dan Hulusi Kentmen için doodle

M4R14

New member
Google’dan Hulusi Kentmen için doodleYeşilçam’ın emektar oyuncusu Hulusi Kentmen, Google arama motoru tarafınca vefatından 29 yıl daha sonra hazırlanan özel bir Doodle ile anıldı.


Yeşilçam’da “Ah Nerede”, “Hababam Taburu”, “Sev Kardeşim”, “Güllü” ve “Sosyete Şakir” isimli üretimlerinde ortalarında bulunduğu 500’e yakın sinemada rol alan usta oyuncu Hulusi Kentmen’in hayat hikayesi ise merak konusu oldu.

Hulusi Kentmen kinmdir?

Yeşilçam’ın tonton amcası, babacan oyuncusu Hulusi Kentmen, 20 Ocak 1912’de Bulgaristan’ın Tırnova kentinde dünyaya geldi. Sanatçı, sonrasındasında ailesiyle Türkiye’ye göç etti ve, çocukluğunu İzmit Körfezi’nde geçirdi.

İlköğrenime Akçakoca’da başlayan Kentmen, daha o günlerde oyunculuğa sevdalanmasını, TRT’ye verdiği bir röportajında, “Akçakoca İlkokulunda bir tiyatro salonumuz vardı. Birkaç kere orada sahneye çıktım. Bulaştı.” kelamlarıyla aktarmıştı. Deniz Astsubay Okulu’nda eğitim alan ve Deniz Kuvvetleri’nde denizaltıcı Astsubay olarak nazaranv yapan Kentmen, bir mühlet kara hizmetinde de bulundu ve askerlik nazaranvini sürdürürken birinci sefer vodvil çeşidindeki “Hisse-i Şayia” oyunuyla sahneye çıktı.

Astsubaylık yaptı

Deniz Kuvvetlerinde astsubay olarak nazaranv aldı. Astsubaylık vazifesi 1961 yılında bitmiş oldu. Üstlerinin müsamahasıyla askerlik mesleğini bitmiş oldurene kadar sanat icra etti. Halkevleri’nde tiyatroya başladı.

Burhan Tepsi tarafınca keşfedildi. Bilinen birinci oyunlarını, Rahmi Dilligil tarafınca kurulan Ses Tiyatrosu’nda oynadı. Halkevi’nde Reşit Baran’ın yönettiği Hisse-i Şaiya oyunuyla profesyonel olan Kentmen, 1942’de birinci sinemasıyla sinema oyunculuğuna başladı. Birinci önemli rolünü Ferdi Tayfur’un Senede Bir Gün isimli sinemasıyla oynadı. Sinemaya başladıktan daha sonra da vakit zaman tiyatro oyunlarında sahne aldı.

Babacan halleriyle unutulmadı

Tatlı-sert ve babacan şekli ile birçok sinemalarında baba, komiser, bahçıvan, hâkim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi ismiyle oynadı. Karakter oyuncusu olarak simgeleşti. Sinemada bıraktığı tesirle halk içinde, babacan, tatlı-sert erkek karakterini söz etmek üzere “Hulusi Kentmen gibi” deyişi yerleşti.

Birfazlaca sinemasında, Kentmen’i, Kemal Ergüvenç, birtakım sinemalarında ise İstek Tüzün seslendirdi. Kentmen, 1942-1988 yılları içinde 500’e yakın sinemada rol aldı.

Amatör olarak fotoğrafçılıkla da ilgilendi ve keman çaldı. 1980 yılında İzmir Fuarı’nda Akasyalar Gazinosu’nda Hülya Koçyiğit’in takımında çıktı; keman çalıp parodiler yaptı.

1938’de Refika Kentmen’le evlendi. Volkan isimli bir oğlu ve sonrasındasında iki torunu oldu.

Türk sinemasında bir klasik olan oyuncu 81 yaşında 20 Aralık 1993’te böbrek yetmezliği kararı hayatını yitirdi. Karacaahmet Mezarlığı’nda yatmaktadır. Ekim 2020’de İzmit’te hayatının bir kısmının geçtiği konutun müze yapılması kararlaştırıldı.