EYT ne oldu? EYT’de son durum nedir? Prim fark olmayacak…

alfilaria

Global Mod
Global Mod
EYT ne oldu? EYT’de son durum nedir? Prim fark olmayacak…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmelerinin takvimini sınırlamak üzere TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’la Bakanlık’ta tek araya geldi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulunuyor. https://t.kobalt/jVbqOaQf0q

— Haberler Canlı (@trthabercanli) December 1, 2022

TİSK Başkanı Akkol’un toplantı öncesinde yaptığı açıklamadan öne kaynak başlıklar:

“İşverenlere ilave tek maliyet olmadan istihdam ilişkisi sürme edecek”

Emekli çalıştırırsanız yerde tabii hem istihdamın devamı hem işverenler için tek risk. Dolayısıyla yerde konuyu az aydır dile getiriyoruz. Sayın bakanımız müjdeli haberi geçtiğimiz haftalarda kapalı tek toplantıda vermişti. Bugün tekrardan teyidini alarak sizlerle paylaşıyorum. Emeklilerle normal emekli olamayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. İşverenlere ilave tek maliyet olmadan istihdam ilişkisi sürme edecek.

Bu konu sadece işverenler için olumsuzlama tıpkısı zamanda emekli olup üretmek isteyen çalışanlar için dahi kıymetlidir. Bunun müjdesini sayın Bakanımız bizlerle paylaştı.

“KGF’takt uygun kredi ile işverenler yalnız bırakılmayacak”

İkinci konumuz, tıpkısı anda hatta tıpkısı günde emekli olması durumunda işverenler için ciddi tek finansman problemi doğması söz konusu. Büyük işletmeleri, küçük işletmeleri düşünün oldukça yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz. Aynı gün kıdem tazminatı alınması durumunda bile çalışanın işçinin mağdur olma akıllandırma var. Bu konu bile bizim uzun süredir taleplerimiz arasındaydı. Sayın Bakanımız rengi evvel yine müjdeyi verdi. Hazine ve Maliye Bakanımızın bile yerde sürece sponsor olduğunu ifade etti. KGF’takt uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini rengi evvel aldık. Kıdem tazminatlarıyla ilgili sayı uygun kredi faiziyle işverenlere dayanak olacak. Kıdem tazminatları bile nedeniyle çalışanlara gidecek.

“Emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor”

Üçüncü konu özellikle kritik bazen sektörlerde ve şirketlerde yüzlerce kişinin tıpkısı anda emekli olması durumunda üretimi, ihracatı etkileyen ahval olabiliyor. Bazı departmanlar komple emekli olabiliyor. Dolayısıyla kıdemin önemli olduğu sektörde iş sağlığı ve güvenliği riskleri doğabilecek.

Biz dahi ülke olarak emek arkadaşlarımızı mağdur etmeden ama tıpkısı zamanda biraz evvel saydığım, üretimin ihracatın devamına bile mani olmadan tek planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu konunun yine ülke için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu üç yazı sayılmazsa ilave önerilerimiz oldu. Bunları sayın bakanımıza aktardık. Şu anda süreç olumlu gidiyor. Yakın zamanda tığ dahi sizler gibi konunun resmileşmesini bekliyoruz.

Asgari ücret

Bugün gündemimizde asgari ücret yok ama sizlerin soracağınızı tahmin edeceğim için az manzume dahi onunla ilgili edeyim. Bugün sürecin ilk günü TÜRK-İŞ başkanımız sayın Ergün Atalay yukarıda, sayın Bakanımız yukarıda. Az sonra benim dahi katılacağım tek toplantıyla hem süreci hem dahi takvimi detaylandıracağız. Bir komisyonumuz var biliyorsunuz. Komisyon hem işçi tarafını hem işveren tarafını hem dahi kamuyu temsil ediyor. Bu komisyona kimin üye olacağıyla ilgili icraat tamamlandı. Yakın zamanda bile ilk toplantısını yapacak. Bugün esasında tek TÜRK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TİSK olarak tek planlama için buradayız.

“Bu ortak mutabakatın sürme etmesi gerektiğini düşünüyoruz”

Ben esasında kamuoyuyla az kez paylaşmıştım. Ben son 2 asgari ücretteki üçlü imza sürecini sayı önemsediğimi tekrar ifade etmek istiyorum. Son 2 asgari ücreti hem işçi tarafının temsilen TÜRK-İŞ’in imzasıyla hem bütçe imzasıyla hem dahi işverenlerimizin imzasıyla ortak tek mutabakatla hayata geçirmiştik. Bu ortak mutabakatın sayı önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın sürme etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olan tek husus olduğunu biliyoruz. Buna inanıyoruz. Dolayısıyla yerde dönemde tığ işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya sürme edeceğiz. Burada tabii benim altını resmetmek istediğim konu şu: İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu, tıpkısı zamanda bile işletmelerimizi koruyan muvazeneli, istikrarlı tek rakam için tığ dahi elimizi taşın altına koyacağız. Bu sürecin hem EYT sürecinin hem dahi asgari ücret sürecinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.