Emtia fiyatları geçtiğimiz hafta geriledi

varilabi

Member
Emtia fiyatları geçtiğimiz hafta geriledi
Önceki hafta, ABD’dahi enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesiyle abd karşısında üstün kazanmaya başlayan emtia fiyatları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçen hafta açıklanan temmuz ertesi toplantı tutanaklarında ülkede enflasyonun önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının sürme edeceğine ve Fed yetkililerinin dahi enflasyon baskılarının azaldığına üzerine henüz elle tutulur tek kanıt olmadığına işaret etmelerinin akabinde haftayı üstün kayıplarıyla kapattı.


Para piyasalarındaki fiyatlamalarda kararsızlık öne çıkmaya sürme ederken, Fed’in eylülde yüzde 55 ihtimalle 50 esas puan, yüzde 45 ihtimalle 75 esas puan faiz artıracağı tahmin ediliyor.


ABD’dahi konut başlangıçları temmuzda yüzde 9,6 azalışla 1 milyon 446 bine gerileyerek, Şubat 2021’takt yerde yana en az seviyeye indi. İnşaat izinleri dahi temmuzda aylık hoş yüzde 1,3 azalarak 1 milyon 674 bine geriledi.


Yüksek mortgage (konut kredisi) oranları ve malzeme fiyatları nedeniyle konut inşaatında yaşanan sert düşüş, konut piyasasının yılın üçüncü çeyreğinde henüz bile daralabileceğine yönelik endişeleri destekliyor. Son devre açıklanan makroekonomik verilerin akabinde ABD’nin resesyona gireceğine yönelik fiyatlamalar bile güçlenmeye sürme ediyor.


Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) geçtiğimiz hafta resesyon riskine karşın 1 yıllık istikraz faizini yüzde 2,85’ten yüzde 2,75’açınık indirmesiyle, abd kuru Çin yuanı karşısında haftalık yüzde 1,1 üstün kazanarak Eylül 2020’takt yerde yana 6,8171 ile en yüksek seviyesine artık.


Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında tahıl yüklü gemilerin yola çıkmaya başlaması ile mütenakıs sunma endişeleri, özellikle tarım emtialarını adî yönlü etkiledi.


Öte yandan, Avrupa’bile ve materyalizm kalan kuraklık ve yüksek sıcaklık endişeleri ile pamuk fiyatları 1,2 doları test ederek son iki ayın en yüksek seviyesini görmesinin akabinde haftayı yüzde 6,7 artışla 1,16 dolardan tamamladı.


Bu gelişmelerle geçen hafta kıymetli yüzde 3,1, platin yüzde 6,9, gümüş yüzde 8,5 ve paladyum bile yüzde 4,5 üstün kaybetti.


Geçen hafta tezgah üstü piyasada bakır fiyatları yüzde 0,2, kurşun yüzde 4,2, 37 yüzde 1,4, parlak yüzde 2,1 ve nikel dahi yüzde 3,6 geriledi.


Enerji fiyatları karışık seyretti


Geçen hafta karışık tek seyir izlenen enerji tarafında Brent petrol yüzde 1,9 azalış kaydetti, New York Ticaret Borsasında işlem gören tabiî gaz ise yüzde 5,8 üstün kazandı.


Küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeler nedeniyle petrol talebinin azalacağına yönelik beklentiler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazen üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun planladığı üretim artışı, ABD’nin rekor ham petrol ihracatı, Libya’bile üretimin yeniden başlaması, ayrıca Rusya ve İran’dan rengi bile olsa sürme fail ihracat ile mütenakıs sunma endişeleri petrol fiyatlarını baskıladı.


Rus gazını Avrupa’ya taşıyan ana borazan hatlarında savaşın akabinde yaşanan “teknik” sorunlar nedeniyle ülkeden yapılan sevkiyatın önemli oranda düşüş göstermesi ile tabiî gazda kalan sunma endişeleri ise gaz fiyatlarına yansıdı.


Tahıl koridoru anlaşması sonrasında buğday ve mısır fiyatları sert düştü


Tarım emtiasında geçen hafta pamuk hariç negatif tek seyir izlendi.


Tahıl koridoru anlaşması doğrultusunda Ukrayna limanlarındaki tahıl yüklü gemilerin yola çıkmasıyla buğday ve mısır fiyatlarında adî yönlü hareketler yaşandı.


Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday yüzde 6,1, mısır 3, soya fasulyesi yüzde 3,3 ve pirinç yüzde 0,4 üstün kaybetti.


Pamuk yüzde 6,7 üstün kazanırken, kahve yüzde 4, şeker yüzde 3,1 ve kakao yüzde 0,9 azalış kaydetti.


Devam fail enflasyon ve resesyon ikilemi tarım emtialarını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.