Doğu Karadeniz’den 8 ayda 863 milyon dolarlık ihracat

varilabi

Member
Doğu Karadeniz’den 8 ayda 863 milyon dolarlık ihracat
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 8 ayında, Trabzon’dan 619 milyon 50 1000 380, Rize’takt 157 milyon 582 1000 775, Gümüşhane’takt 46 milyon 41 1000 349 ve Artvin’takt dahi 40 milyon 563 1000 183 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Trabzon’un ihracatında geçen yılın tıpkısı dönemine göre yüzde 13 düşüş yaşandığına işaret fail Kalyoncu, Rize’nin ihracatında yüzde 25, Gümüşhane’nin ihracatında yüzde 8, Artvin’in ihracatında ise yüzde 11 artım görüldüğünü vurguladı.

Fındık ihracatı zirvede

Kalyoncu, en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörlerin başında 299 milyon 46 1000 309 dolarla fındığın geldiğine dikkati çekti. Buna göre, ikinci sırada 136 milyon 667 1000 837 dolarla madencilik ürünleri, üçüncü sırada 133 milyon 585 1000 436 dolarla yaş meyve sebze, rabia sırada 121 milyon 277 1000 89 dolarla su ürünleri ve hayvancılık mamulleri, beşinci sırada ise 28 milyon 98 1000 94 dolarla taşıt araçları ve yan sanayi yer öncü.

En fazla hariç satın Rusya’ya yapıldı

Bölgeden yılın 8 ayında 132 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Kalyoncu, en fazla ihracat yapılan 5 ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve İtalya olduğunu bildirdi.

Kalyoncu, Gürcistan’a yapılan ihracatta yüzde 35 artım yaşandığını, İtalya ve Almanya’ya ihracatta ise fındık sektöründe talebin daralmasından kaynaklı düşüşler görüldüğünü vurguladı.

Peru, Vietnam, Danimarka, Beyaz Rusya, Japonya, Mısır ve Şili’ye yapılan ihracatta önemli oranda artım yaşandığını bile tamlayan Kalyoncu, geçen yılın tıpkısı döneminden farklı olarak aralarında İrlanda, Slovenya ve Zambiya’nın bile durduğu 13 ülkeye henüz ihracat gerçekleştirildiğini anlattı.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.