Demir ve demir dışı metaller sektöründen 12,3 milyar dolarlık ihracat

varilabi

Member
Demir ve demir dışı metaller sektöründen 12,3 milyar dolarlık ihracat
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden (İDDMİB) yapılan tanımlamaya göre, Türkiye’nin ihracatı 209 milyar abd olarak gerçekleşti.

Toplam ihracata 12,3 milyar dolarlık katkı ise güçlü ve güçlü dışı metaller sektöründen geldi. 12,3 milyar dolarlık ihracatla genel ihracattan yüzde 5 pay saha sektör, sanayi sektörleri arasında en sayı ihracat yapan altıncı sektör oldu.

Demir ve güçlü dışı metaller sektörünün Ekim 2022 ihracatı tek önceki yılın tıpkısı ayına göre yüzde 2,8 artışla 1,06 milyar abd olarak gerçekleşti.

En sayı ihracat Almanya’ya

Açıklamada görüşlerine yer verilen İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün ihracatının geçen yılın tıpkısı döneme göre yüzde 22’lik tek artım gösterdiğine dikkati çekti:

“Ocak-ekim döneminde sektörümüzün ihracatı miktar olarak yüzde 4,6 artışla 2,6 milyar ton seviyesinde gerçekleşti. Demir ve güçlü dışı metaller sektörünün ocak-ekim döneminde ünite ihraç fiyatı önceki yılın tıpkısı dönemine kıyasla yüzde 17 artışla kilogram başına 4,65 dolara ulaştı. Bu dönemde en sayı ihracatımız 1,7 milyar abd ile Almanya’ya gerçekleşti. İkinci sıradaki İtalya’ya 915 milyon abd, üçüncü sırada yer saha ABD’ye ise 785 milyon abd ihracat gerçekleştirildi.”

Tamamlayıcı sektörler hakkında bile malûmat veren Çetin Tecdelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakır sektörü ihracatı ocak-ekim döneminde, geçen yılın tıpkısı dönemine göre yüzde 11,25 artım ile 2 milyar doları aştı. Armatür sektörü ihracatında bile söz konusu dönemde yaşanan artım yüzde 9,56 oldu ve ihracat 3,3 milyar abd olarak gerçekleşti. Diğer tek tamamlayıcı sektörümüz olan envanter ihracatı yüzde 3,76 artışla 8,1 milyar abd seviyesine geldi. Alüminyum sektörünün ihracatında yüzde 36,52’lik artım yaşanırken, ihracat geliri 5,4 milyar doları aştı. Yüzde 11,9’luk artışın yaşandığı hırdavat sektöründe dahi 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ocak-ekim döneminde genel mutfak sektörünün ihracatında yaşanan artım yüzde 0,07 oldu. İhracat miktarı ise 4,9 milyar olarak gerçekleşti. Yapı malzemeleri sektörünün ihracatı yüzde 14,18 artım ile 29,4 milyar abd olurken, metal sarmalaç sektörünün ihracatı yüzde 26 artım ile 417,3 milyon abd olarak gerçekleşti.”

Alüminyum ürün grubu ilk sırada

Tecdelioğlu, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üye sayısının tek önceki aya göre 7 1000 272’takt 7 1000 430’a ulaştığını aktardı:

“Ekim döneminde güçlü ve güçlü dışı metaller abaşo sektör ihracatında parlak ürün grubu 439 milyon abd ile üstün bazında ilk sırada yer öncü. Alüminyum sektörünü 217 milyon abd ile güçlü pulat mamulleri, 208 milyon abd metaller sektörü, 168 milyon abd ile dahi bakır ürün grupları takip etti. Bakır sektörü ürün grubunda bakır teller ihracatında materyalizm ve Avrupa’bile ilk sırada yer alıyor. Diğer bakır alaşımları ihracatında ise materyalizm ikinci sırada yer alırken, Avrupa’ya ihracatta ilk sırada yer alıyoruz.

Sektör olarak ihracatımızda artışın sürme etmesi bizleri sevindiriyor. Ülkemizin ekonomisine ihracatımızla katkı vermeye sürme edeceğiz. Gerçekleştirdiğimiz ihracatla sanayi sektörleri arasında en sayı ihracat yapan altıncı sektör olduk. Burada üst sıralara tırmanmak için üyelerimizle beraberce hareket yazar, Türkiye’nin ihracatına henüz fazla katkı sağlamak için var gücümüzle çalışacağız.”

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.