Bulduğu endemik bitkiye eşinin ismi verildi

alfilaria

Global Mod
Global Mod
Bulduğu endemik bitkiye eşinin ismi verildi
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde orman mühendisi olarak görev yapan Rasim Çetiner, 3 yıl önce Çameli ilçesinde bulduğu endemik tek yosun türünü fotoğraflayıp, örnekler alarak Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım’a gönderdi.

Yıldırım tarafından yapılan taharri ve incelemede yosun türünün sadece Çameli ilçesinde yetişen tek tür olduğu belirlendi. Doç. Dr. Yıldırım, Türkçe adı ‘Denizli Yünlügelini’ olarak belirlenen bitkiyi hazırladığı ilmî makaleyle çevre literatürüne kazandırdı. Bitkinin ilmî ismi ise onu ilk bulagan kişi Rasim Çetiner’açınık yükleyerek ‘Rindera cetineri’ olarak ilim dünyasına kazandırıldı.

Orman Mühendisi Rasim Çetiner, 2 yıl önce ilk bulduğu yosun olan ve adı verilen ‘Rindera cetineri’nin güncel durumunu sormak için Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Semiz ile Çameli ilçesine gitti. Arazide yerde bitkinin bölgedeki varlığını inceleyen Çetiner, yerde kez dahi yeni tek endemik yosun türünün henüz keşfedilmesini sağladı.

Bitkiden örnekler makbuz

Prof. Dr. Semiz tarafından Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ndeki laboratuvarda yapılan inceleme ve araştırmada bölgeye has endemik tek yosun türü olduğu belirlendi.

Bölgede ‘Hanımperçemi’ olarak bilindik yosun türüne yine ilk bulagan kişi Çetiner’in 2005’te hayatını kaybeden eşi Alime Çetiner’açınık yükleyerek ‘Achillea alimeana’ adı verildi. Bitki, ilmî makaleyle çevre literatürüne kazandırıldı.

”Bitkimiz halk arasında ‘Civanperçemi’ olarak malûm”

Prof. Dr. Gürkan Semiz, bu sonra bitkiyi korumak ve biyolojisini anlamak için icraat yürüteceklerini belirterek, şunları söyledi:

”Çameli ilçesi Akdağlarda Kargın Yaylası’nda 3 yıl önce bağcıklı endemik yosun türünü araştırırken, Rasim Çetiner yerde kez dahi farklı özellik gösteren ve yeni olabilecek tek yosun türü fark etti. Önce sahada morfolojik gözlemler yaptık. Daha sonra albümin günümüzde yeni tek tür olup olmadığını en iyi kanıtı olan ve Konya Selçuk Üniversitemizdeki meslektaş ilim insanlarımızın gerçekleştirdiği moleküler DNA çalışmalarıyla bile bitkinin yeni tek tür olduğunu belirledik. Bilimsel makalesini hazırladık ve ülkemizin en prestijli dergisinde yayınlandı. Bitkimiz halk arasında ‘Civanperçemi’ olarak malûm. Yeni bağcıklı yosun türüne dahi ilmî isim olarak Rasim Çetiner’in vefat fail eşinin adı verildi. Bulunan yosun lokal endemik tek yosun. Endemik kırağı sadece malûm bölgelerde yaşayan, yayılışı sınırlı olan ve koruma altında olması gereken türlerdir. Bundan sonraki süreçte bitkiyi koruma, biyolojisi uygulama gibi icraat yürütmeyi hedefliyoruz”

”Eşimin ve benim ismim sonsuza kadar yaşayacak”

Kendisinin ve vefat fail eşinin isminin yosun türlerine verilmesinden dolay mutlu olduğunu söyleyen Rasim Çetiner, ”Denizli yosun çeşitliliği açısından zengin tek yerde. Şu zihin toplamda 2 1000 946 türü var. Bunlardan 498’i endemik tür ve 42’si sadece Denizli’ye özgü. Daha önce bulduğum yosun türünü araştırırken, yeni tek yosun türünü fark ettik. Yapılan inceleme sonucunda endemik olduğu tespit edildi ve hayatını kaybeden eşimin adı verildi. 2005 yılında hayatını kaybeden eşimle 23 yıl evli kaldık. 3 çocuğumun annesidir. Eşimin isminin nebatat ve ilim dünyasında yaşaması için teklif edildiğinde sayı sevindim. Eşimin ve benim ismim sonsuza kadar yaşayacak. Burada amacımız yosun türlerini sormak ve hayatî çeşitliliği ortaya çıkarmaktır. Benim ve eşimin isminin verildiği 2 tür var. Bundan sonra bulduğumuz türlere dahi yeni eşimin ve çocuklarımın ismini veririz galiba. Ailemiz için övünç kaynağı oldu” dedi.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.