Benlik işlevi nedir ?

Zuckerman

Active member
Benlik Islevi: Psikolojik Bir Yaklasm

Benlik, kisinin kendisine kars tutumunu ve dusuncelerini ifade eden bir kavramdr. Bu kavram, kimlik, kisilik, davrans ve ozellikler ile iliskilidir. Psikolojik bir yaklasm olarak, benligin nasl olustugu hakknda pek cok teori ortaya atlmstr. Bu teoriler arasnda, psikososyal gelisim, oz-yonetim, kulturel ozdeslik ve oz-yeterlik teorileri onemlidir.

Psikososyal Gelisim Teorisi

Psikososyal gelisim teorisi, bireyin benlik gelisimini etkileyen dogal ve cevresel faktorlerin bir araya getirildigi bir yaklasm olarak tanmlanr. Bu teoriye gore, benlik, cocukluk cagndan itibaren deneyimlerin birikmesiyle olusur. Cocukluk yaslarndaki etkilesimler, cocuklarn tutumlarn ve dusuncelerini olusturur. Psikososyal gelisim teorisi, cocukluk doneminde cocugun kendisi hakknda kazandg deneyimleri cercevesinde benlik olusumunu acklamaya calsr.

Oz-Yonetim Teorisi

Oz-yonetim teorisi, cocukluk donemindeki oz yonetim davranslarnn kisinin yetiskinlik donemindeki benligin olusmasna nasl katkda bulundugunu anlamaya yonelik bir yaklasm olarak tanmlanr. Oz-yonetim teorisi, cocugun kendisi hakkndaki davranslarnn kontrolunun cocuklarn benliginin olusumuna katkda bulundugunu ve bu davranslarn kisinin yetiskinlik donemindeki benligi uzerinde etkili oldugunu savunur. Cocukluk doneminde oz-yonetim davranslar olusturmak, cocuklarn yetiskinlik doneminde basarl olmalarn saglamak icin temel bir sarttr.

Kulturel Ozdeslik Teorisi

Kulturel ozdeslik teorisi, kisinin benliginin kulturel ozelliklerinden etkilendigini ve benlik gelisimini anlamak icin kulturel ozdeslik kavramna basvurulmas gerektigini savunur. Bu teoriye gore, kisinin kulturunun ozelliklerini ogrenmesi ve kabul etmesi, kisinin benliginin olusumuna onemli katk saglar. Kulturel ozdeslik, kisinin kendini tanmasn ve kendine guvenmesini arttrarak benlik gelisimini tesvik eder.