Batı Trakya’da ayrımcılık anaokullarında başlıyor: Türklere ana lisanda eğitim mahzuru

Emekli

New member
Batı Trakya’da ayrımcılık anaokullarında başlıyor: Türklere ana lisanda eğitim mahzuruBatı Trakya Türk azınlığının eğitim, günlük hayat ve siyasi temsille ilgili meselelerini kıymetlendiren Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü Vaizi ve bir devir Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği İdare Şurası Üyesi olan Mehmet Emin Ahmet, çalışmak için Avrupa’ya giden Türk soydaşlardan farklı olarak Batı Trakya’nın 800 yıllık geçmişe sahip, yerli ve asli ögesi olduklarını söylemiş oldu.

Ahmet, Batı Trakya Türklerinin haklarının Lozan Antlaşması’yla teminata alındığına dikkati çekerek, sahip oldukları bir hayli hakkın farklı biçimlerde ihlal edildiğini lisana getirdi.

‘Bazı dersler Türkçe müfredattan Yunanca müfredata alındı’

Azınlık okulu açma ve işletme hakkına sahip oldukları biçimde okul açmak için müsaade alamadıklarını ve müfredattaki bir epey değişikliğin iradelerinin haricinde gerçekleştiğini anlatan Ahmet, şöyleki devam etti:

“Bizim Yunanistan’daki okullardan farklı olarak azınlık okullarımız var. Azınlık okulları, iki lisanlı eğitim yapan ve iki farklı müfredatı olan ancak büsbütün azınlığa ilişkin okullar demektir. Bu okulların idari ve eğitim takımı hem Yunan birebir vakitte Türklerden oluşmaktadır ancak düzenleme geliştirmek, çağa ayak uydurmak için birtakım dersler Türkçe müfredattan Yunanca müfredata alındı. kimi vakit bir düzenleme oluyor ve bakıyorsunuz ‘Bu dersi branş öğretmeni verecek, işte sizde var mı? Yok. bu biçimde şimdilik Yunanlılar versin, daha sonra bakarız.’ denilmiş ve takım da gitmiş, tekrar da geri gelmemiş. Aleyhimize bir durum kelam konusu.”

‘ŞİKAYET EDİLEN ÖĞRETMEN MÜDÜR YAPILIYOR’

Azınlık okulu yönetimi yahut veliler, Yunan öğretmenlerle sorun yaşadıklarında şikayetlerinin dikkate alınmadığını belirten Ahmet, “Milli Eğitim, çocukları taciz ettiği için, şiddet uyguladığı için şikayet ettiğiniz bir öğretmeni bir yıl daha sonra cezalandırmak yerine tıpkı okula müdür yapabiliyor” dedi.

Ahmet, azınlıkların kendi okullarında aktiflik yapmak istediklerinde de birfazlaca bürokratik pürüzle karşılaştığını kaydederek, “Okul faydasına, çocuklarımızın eğitimine de katkı sağlayacak bir program yapmak istediğimiz vakit okulun sahipleri olarak biz ‘Tamam’ diyemiyoruz. Devletin ünitelerinden müsaade almak durumundayız. Biz kaçak bir şey yapmıyoruz lakin maddelerde belirtilmiş imkanları kullanamamak ve müsaade alınma koşulunu ortaya koyarken âlâ niyetin olmaması bizi rahatsız ediyor.” diye konuştu.

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği İdare Heyeti Üyesi olan Mehmet Emin Ahmet

Batı Trakyalı çocuklar, anaokulunda ana lisanda eğitim alamıyor

Azınlık okullarının fiziki imkanlarının yetersizliğine dikkati çeken Ahmet, kimi Türk velilerin bu niçinle çocuklarını devlet okullarına gönderdiğini belirtti.

Ahmet, birtakım derslerde 30 yıl boyunca tıpkı kitapları kullanmak zorunda kaldıklarını kaydederek, “Okulda okutulan kitaplar artık fotokopi oldu. 30 yıl evvelki müfredatla çocuklarımız okula gitmek zorunda kaldı. Türkiye’den kitap gelmesi ve içeriklerin güncellenmesi gerekiyor fakat iki ülke komiteler halinde toplanıyor ve uzun müddet sonuca varılmıyor” diye konuştu.

Eğitim alanındaki en büyük ihlallerden birinin mecburî anaokulu eğitiminde gerçekleştiğine işaret eden Ahmet, “Anaokulları, kademeli olarak evvel pilot bölgelerde, ondan sonrasında tüm Yunanistan’da mecburi hale geldi. Natürel burada doğal olarak beklediğimiz bu anaokullarının da iki lisanlı olmasıydı ancak Yunan devleti dedi ki: ‘Anlaşmalarda anaokulu yok. bu biçimde ben bunu iki lisanlı olarak vermiyorum. Tek lisanlı olarak yalnızca Yunanca eğitim olacak.’ Bunun olmaması gerekir. Akıl, mantık ve insan haklarını düşündüğümüzde bu biçimde bir sonuç çıkmaması lazım. Maalesef anaokulu Yunanca olarak bize dayatıldı. Bizim fikrimiz sorulmadı” tabirlerini kullandı.

Batı Trakya Türklerinin dini sembollerine müdahale ediliyor

“Aslında biz yeni haklar istemiyoruz. Elimizdeki haklarımız kalsa bizim için kâfi.” diyen Ahmet, sahip oldukları hakların kısıtlamalar ve yeni düzenlemelerle ihlal edildiğini söylemiş oldu.

Yunanistan’ın, Türklerin günlük hayatlarında ibadet etmeleriyle ilgili problem çıkarmadığını lakin İslam’ın sembolleri kabul edilen alanlarda zorluklar yaşadıklarını lisana getiren Ahmet, müftüye müftü kıyafeti giydiği için ceza verilebildiğini, mescitlerin yönetim edildiği vakıflara atamalar yapılarak azınlıkların din özgürlüğüne müdahalede bulunulduğunu belirtti.

Cami vakıflarının karşılaştığı problemlere da değinen Ahmet, Yunanistan’ın vakıf yönetimini belirlemek için yapılacak seçimleri engellediğini, idareye atamalar gerçekleştirdiğini söylemiş oldu.

Azınlıkların akına uğraması iç siyasetle alakalı

Ahmet, her periyot Türk azınlığın Mecliste temsil edildiğine fakat bu temsilin sembolik seviyede kaldığına dikkati çekti.

“Meclise Türk milletvekili seçilmediği periyot şimdi hiç yok” diyen Ahmet, şunları kaydetti:

“Fakat ‘Milletvekiline verilen yetkiler ve imkanları nedir?’ derseniz alışılmış ki fazlaca güç koşullarda vazife yapıyorlar. Azınlığın aleyhine olan konularda Türk milletvekili ‘Parti sonucu’ deyip iradesini ortaya koyamıyor. Seçime gitmeme yahut aleyhte oy kullanma durumu kelam konusu değil. Bu vekiller bakan, bakan yardımcısı üzere farklı bakılırsavlere getirilmiyor.”

Belediye yönetiminde de azınlıkların zorluklarla karşılaştığına işaret eden Ahmet, bürokratik pürüzlerle belediye hizmetlerinin kısıtlandığını söylemiş oldu.

Ahmet, memur alımlarına ait, “Memur alımında epeyce yetkili değilsiniz. Gümülcine nüfusunun yarıya yakını Türk lakin belediye, valilik ya da eyalette kaç memur var? Sayıları devede kulak bile değil. Azınlıkların istihdamı konusunda adaletsizlik epeyce rahatsız edici boyutta. Yirmi memur içinde bir memur. O da son 10-15 senede oldu” dedi.