Almanya’da yıllık enflasyon tekrar yükselişte

varilabi

Member
Almanya’da yıllık enflasyon tekrar yükselişte
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ağustos ertesi öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, ağustosta 2 ağrı sonra yeniden yüzde 7,9’a çıkarak, ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından yerde yana en yüksek orana geri döndü. Mayıs 2022’dahi ülkede enflasyon oranı yine yüzde 7,9 olarak kayıtlara geçmişti.

Toplu taşımada aylık 9 avroluk konser ve yakıtta vergi indirimi uygulanmasına rağmen ülkede enflasyon oranının tekrar yüzde 7,9 seviyesine sökmek dikkati çekti. Her iki uygulama gelecek ağrı sona erecek.

Enflasyona ilişkin tapın, ağustosta yüzde 7,8’açınık yükselmesi yönündeydi.

Ülkede enflasyon, aylık hoş ise yüzde 0,3 yükseldi.

“Yüksek enflasyon kalan enerji fiyatlarından kaynaklanıyor”

Destatis açıklamasında, yüksek enflasyonun, kalan enerji fiyatlarından kaynaklandığı belirtilerek, “Özellikle enerji fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından yerde yana önemli ölçüde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli tek etkisi oldu.” denildi.

Enerji fiyatlarının yıllık hoş yüzde 35,6 artması dikkati çekerken, yıllık artım gıda fiyatlarında artım yüzde 16,6 ile ortalamanın sayı üzerinde oldu. Hizmetlerde yüzde 2,2 artım görüldü.

AB uyumlu TÜFE dahi ağustosta aylık hoş yüzde 0,4 ve yıllık hoş yüzde 8,8 yükseldi.

Almanya Merkez Bankası bile (Bundesbank), 22 Ağustos’ta Alman ekonomisinde resesyon olasılığının giderek arttığını ve enflasyonun sonbaharda yüzde 10’a ulaşabileceğini bildirmişti.

Bu arada, Almanya’bile gelecek yıl teslimatlı elektrik kontratının fiyatı, Rusya’nın tabiî gaz arzını kısmasıyla kalan enerji krizinin etkisiyle ilk kez 1000 avroyu aştı.

Ülkede enerji maliyetlerindeki artım, enflasyonu yukarı yönlü körüklerken, hane halkı ve şirketler üzerinde dahi baskıyı artırıyor.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.