Almanya’da Batı’nın Ukrayna tavrını sorgulamak artık hata

Emekli

New member
Almanya’da Batı’nın Ukrayna tavrını sorgulamak artık hataİnternet medyasının ve toplumsal ağların yaygınlaşmasıyla birlikteinde getirdiği hak ihlalleri ve suistimallerinin önüne geçmek için maddeleşen ‘Dezenformasyonla Çaba Yasası’ Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye üzerinde algı oyunları oynayanları rahatsız etmişti. Maddeyi sıkça maksat alarak ‘ifade özgürlüğüne engel’ diyerek kara propagandaya imza atan Almanya’nın ikiyüzlü tavrı bir defa daha gözler önüne serildi.

Sosyal Demokrat-Yeşiller-Hür Demokrat (SPD-Grünen-FDP) hükümeti, Batı’nın Ukrayna siyasetini sorgulanmasını ceza kapsamında cürüm haline getiren bir yasa değişikliğini meclisten geçirdi.

Yasa değişikliğine anamuhalefetteki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) de olumlu oy verirken, yalnızca siyasi yelpazenin en sağındaki Almanya için Alternatif (AfD) ile en solundaki Sol Parti (Die Linke) aleyhte oy kullandı.

KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMEDİ

Üstelik yasa değişikliğinden, kamuoyu bilgilendirilmeden perşembeyi cumaya bağlayan gece mecliste apar topar onaylandığından, vatandaşlar sabah uyandıklarında haberdar oldu.

ÜÇ YILA KADAR MAHPUS CEZASI

Almanya’da şimdiye kadar yalnızca ceza kanununun 140. paragrafına nazaran her türlü cezai kabahatin onaylanması ve 130. paragrafına göre Holokost’un inkarı ve değersizleştirilmesi cezalandırılabiliyordu. Bu, kamu huzurunu bozabilecek biçimde, alenen, görüşmede yahut içerik yayarak yapıldığında, 3 yıla kadar mahpus yahut isimli para cezası verilebiliyordu. Artık 130. paragrafa yapılan yeni ekle ‘diğer soykırımların yanı sıra insanlığa karşı kabahatler ve savaş cürümlerinin alenen inkar edilmesi ve vahim biçimde önemsizleştirilmesi’ de cezalandırılabilecek.

Bu kapsama girmesi için sözün kamu huzurunu bozmaya ve nefret yahut şiddeti kışkırtmaya ‘müsait’ olması gereği aranacak. ‘Muğlak’ tabirler durumunda hangilerinin kovuşturulacağına savcılar karar verecek. Yani bir savcının muhakkak hareketleri savaş kabahati olarak sınıflandırması, Batı’nın hayli sıkı propaganda savaşı yürüttüğü ortamda Rusya’ya yönelik savaş hatası tezlerini kabul etmeyen görüş açıklamalarının kovuşturulması için kâfi olabilir.



‘PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU’ DEMEYEN HATALI SAYILACAK’

Sol eğilimli Taz gazetesinin haberine nazaran maddeyle soykırım, insanlık ve savaş suçlarının ‘inkar edilmesi ve küçümsenmesi’ artık ‘halkı kin ve nefrete tahrik’ cürmü olarak cezalandırılabilecek. Bu, mesela, ‘Ukrayna’da Rusya’nın savaş hatası işlediği, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in savaş hatalısı olduğu’ anlatısının ‘inkar edilmesi ve kıymetsiz gösterilmesi’ için de geçerli olacak.

FDP’li Marco Buschmann’ın başında olduğu Adalet Bakanlığı, ‘ceza kanununun sıkılaştırılmasının Ukrayna savaşıyla hiç bir ilgisi olmadığını’ savundu.

DİE WELT: TABİR ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEDE

Liberal iktisat etraflarının gazetesi Die Welt, yasa değişikliğinin ‘eleştirel görüş alışverişi ve tartışma ortamı için tehlike oluşturduğunu’ belirtti. Makalede “Günümüzün tartışmalı çatışmaları hakkında yorum yapan herkes mahpus cezasına çarptırılmayı göze almalı” uyarısı yapıldı.

FOCUS: MECLİS TABİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLADI

Geniş kitlelere hitap eden Focus haber portalı, “Gizlice geçirilen muğlak kanunla meclis tabir özgürlüğünü kısıtladı” başlıklı makaleyle reaksiyonunu gösterdi. “Hoppa, neredeyse bir şeyi kaçırıyorduk. Bir gece ve sis operasyonu düzenlenerek, hükümet ve CDU’nun oylarıyla meclis, Almanya’da kimi açıklamaları cezalandırılabilir hata haline getirdi. Sorun, yasanın fazlaca muğlak olması” denilen makalede, ‘Putin yanlısı bir mitingde Ukraynalılara karşı ajitasyon yapan her insanın cürüm işlemiş sayılacağı ve 3 yıla kadar mahpus yahut para cezasıyla karşı karşıya kalacağının’ oldukca net olduğu açıklandı.