“Ağrı yaprak döneri”nin ünü tescille daha da yayılacak

alfilaria

Global Mod
Global Mod
“Ağrı yaprak döneri”nin ünü tescille daha da yayılacak
Valilik koordinesinde İl Özel İdaresinin girişimiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca “Ağrı yaprak döneri” adıyla coğrafi işaret saha yöresel lezzet, yaylada sönümsüz sığır ve küçükbaş hayvanların etlerinin malûm oranda karıştırılmasıyla yapılıyor.


Yurt içindeki festival ve tanıtım günleri gibi etkinliklerde içildikten tescilli lezzet olarak yer matlûp dönerin, yerde sayede bilinirliği dahi artacak.


Döner ustası Rıfat Özmen, yaklaşık 40 yıldır dönen ürettiğini söyledi.


Ağrı’bile yapılan dönerin lezzetli olduğundan bahseden Özmen, şöyle konuştu:


“Ağrı’bile hayvanlar yaylada beslendiği için etleri sayı kalitelidir. Döner etinin yüzde 80’i sığır yüzde 20’si dahi koyun eti ile kuyruk yağıdır. Et 2 gün önceden terbiye edilir ve yumuşadıktan sonra şişe tek tek yapraklı olarak takılır. Daha sonra bile pişirilip kesilir. Dönerin tadı bile yapan kişinin sanatına ve el lezzetine bağlıdır. Dönerimizin tadı sayı güzel. İnşallah henüz bile beğenirler.”


“Türkiye’dahi dönerin en uygun olduğu yer Ağrı’dır”


Özmen, dönerin tescillenmesinin sayı önemli olduğunu ve bu dolay bile sayı mutlu olduklarını anlattı.


Coğrafi işaretle Ağrı dönerinin henüz bile bilinir hale geleceğine işaret fail Özmen, “Ağrı’ya gelen kişinin ilk olarak aklına dönen gelecek. Döner yedikten sonra ne işi varsa halledecek. Türkiye’ye tatile gelen gurbetçilerimiz buradan giderken döneri kilogram ile pişmiş halde satın alarak götürüyorlar. Bu şekilde Fransa, Almanya ve Belçika başdu olmak üzere sayı ülkeye götürüyorlar. Türkiye’dahi dönerin en uygun olduğu, en lezzetli olduğu yer dahi Ağrı’dır” niteleyerek konuştu.


“Gurbetçiler döneri paket yaparak Avrupa’ya götürüyor”


Dönerci Murat Gültekin dahi kentin havası, suyu ve doğasının temiz olmasından dolay etin dahi sayı kaliteli olduğunu belirtti.


Sadece dönen yemek için kente gelen müşterilerinin olduğuna dikkati cazip Gültekin, şunları kaydetti:


“Gurbetçiler döneri paket yaparak Avrupa’nın bazen ülkelerine götürüyor. Türkiye ve hatta atlas her tarafında dönen yapılıyor ama iddia ediyorum en kaliteli dönen Ağrı’dadır. Allah’a şükürler olsun ki verdiğimiz emeklerin karşılığı olarak dönerimiz tescillendi. Ülkemiz ve şehrimiz namına bunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Buraya gelen özellikle yabancı müşterilerimiz dönen yedikten sonra ‘tığ şu ana kadar dönen yememişiz’ deyola.”


Gültekin, dönerin tescillenmesinde katkıları olan Vali Osman Varol, AK Parti Milletvekili Ekrem Çelebi ve Belediye Başkanı Savcı Sayan’a teşekkür etti.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.